Homepagina > Ingrediënten > Vetstoffen > Olie > Braziliaanse melkpalm [Jessenia bataua]

Braziliaanse melkpalm [Jessenia bataua]

vrijdag 28 februari 2014, door wim

Deze Zuidamerikaanse (Brazilië, Bolivia, Panama, Colombia en Venezuela) palm wordt vooral onderzocht omdat de noten een goede bron van olie vormen. Hij groeit in het vochtige regenwoud, van aan de kust tot een hoogte van 1.000 meter. Hij wordt tot 20 meter hoog bij een dikte van 30 tot 40 cm. Het is dan ook één van de bomen die schaduw brengen aan de rand van het woud.

Elke boom produceert twee grote trossen noten of zo’n 30 kg noten per twee jaar waaruit ongeveer 2 liter olie kan gewonnen worden. Commercieel is er tot nu toe niet heel veel aandacht aan besteed, want de melkpalm groeit traag en is zeer moeilijk te vermeerderen.

Deze olie, die qua samenstelling sterk lijkt op olijfolie wordt industrieel gebruikt voor het maken van zeep en andere cosmetica en ook wel voor het vervalsen van olijfolie. Ze is kleurloos, een beetje zoetig van smaak en wordt in Zuid-Amerika plaatselijk veel gebruik gebruikt als kookolie. De inheemse bevolking gebruikt de olie van de melkpalm ook als een middel tegen haarverlies.

Jessenia bataua

Er wordt van de noten ook een drank gemaakt: "patauá wijn" en die is voor de lokale markt belangrijker dan de olie. Eén lokaal merk is "Chapo". Deze drank doet eerder aan chocolade melk denken dan aan wijn, zowel qua uitzicht als qua smaak. De bereiding is analoog aan "açaí wijn". Eerst worden de vruchten geweekt in water. Dan wordt de pulp van de zaden gescheiden. Van de pulp wordt de melk gemaakt, die gefermenteerd wordt. Van de zaden wordt de olie geperst. Zaden bevatten tot 18 % olie, maar worden niet koud geperst.

De verse pulp wordt ook wel zo gegeten en er worden snoepjes en roomijs van gemaakt.

Droge massa van deze vruchten bevat 7,4 % proteïnes en heeft een evenwichtig gehalte aan aminozuren.

Synoniemen:
Oenocarpus bataua of O. batawa Wallace
Jessenia polycarpa
J. oligocarpa
J. repanda
J. weberbaueri

Andere namen:
Patauá, seje, palma de leche (Spaans), Palmeira seje (Portugees).

Deze plant is nog niet goedgekeurd voor voeding in de EU.

Dit artikel beantwoorden