Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Paddenstoelen > Wilde paddenstoelen > Bruine ringboleet [Suillus luteus]

Bruine ringboleet [Suillus luteus]

zondag 3 maart 2013, door wim

De bruine ringboleet komt wel eens in de handel voor in boleten mengelingen, maar als aparte soort tot nu toe niet. En dat ze voorkomen in zo’n mengeling, is dan eerder een vergissing, want de smaak is eerder zwak. Bovendien zijn oudere exemplaren nogal sponzig en zitten vaak vol met larven. Daarom worden ook alleen de jongere exemplaren gegeten. De bruine ringboleet komt vooral voor in dennenbossen in Europa, Azië en Noord Amerika, en werd ook al ingevoerd in zuid Australië en Nieuw Zeeland.

Hij heeft een blinkende, bruine tot donkerbruine hoed die tot 12 cm groot wordt. De stengel is wit en zo’n 10 cm lang en 3 cm dik. Het is één van de weinige buisjeszwammen met een ring. Het vlees is wit en verkleurt niet bij kwetsuren en ook niet na bereiding.

JPEG

Met de wetenschappelijke naam Suillus luteus werden ooit meerdere soorten aangeduid. Die zijn in de praktijk soms ook moeilijk te onderscheiden. Zo wordt hij vaak verward met Suillus granulatus, die heel wat beter eetbaar is en geen ring heeft. Geen enkele Suillaceae is echter van groot culinair belang.

Deze zwam is goedgekeurd voor voeding door de EU. De aanvrager slaagt er zelfs in ’m als "delicious" te omschrijven.

In Rusland wordt deze zwam "maslyata" genoemd en "maślaki" in ’t Pools. En daar wordt de boterachtige smaak wel geprijsd. Hij wordt er gemarineerd, gebakken, gedroogd en gestoofd. Menig chef roemt er het feit dat het vlees mooi wit blijft als je de bruine pel van de hoed verwijdert. En natuurlijk ook de buisjes. Je kan ze echter beter niet rauw eten. En dan nog houden ze na bereiding een beetje dat slijmerige. Er zijn echter ook allergische reacties mogelijk, want Suillus bevat mogelijk vrij hoge doses arabitol.

De vraag stelt zich dan ook of het wel altijd over dezelfde soort gaat, of de bodem eventueel een rol speelt. Met zwammen weet je eigenlijk nooit of je beschrijvingen zo maar mag geloven.

Andere namen:

Slippery jack, (Engels), Butterpilz (Duits), Bolet jaune, cèpe jaune (Frans), ヌメリイグチ (Japans), Cogumelo (Portugees), Boleto anillado, seta de pino (Spaans).

Dit artikel beantwoorden