Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Paddenstoelen > Gekweekte paddenstoelen > Buna-shimeji [Hypsizigus spp]

Buna-shimeji [Hypsizigus spp]

zondag 4 oktober 2009, door wim

Beukenzwam of ブナシメジ, Hypsizygus marmoreus, synoniem Hypsizigus tessellatus is inheems in Azië en Iepenzwam of シロタモギダケ (Shirotamogidake), Hypsizigus ulmarius is inheems in Europa, Amerika en Azië. De laatste is hier zo goed als verdwenen door de Iepenziekte die in Europa in 1954 zowat alle Iepen en Olmen vernietigde. In heel Vlaanderen zijn er nog maar een paar bomen over. In Japan is men er pas in 1972 in geslaagd ze te kweken. Jammer genoeg heeft men de kweekmethode meteen gepatenteerd, wat ze duur maakt. Je kan ze diepgevroren, vers en gedroogd kopen in Japanse speciaalzaken.

Hypsizygus marmoreus

Het zijn saprofieten met een steel die varieert van wit over beige tot heel lichtgeel. Hij heeft een duidelijke steel en ronde bruine (Iepenzwam) of bleke (beukenzwam) hoed. Maar doordat ze op bomen groeien, is deze hoed vaak maar halfrond, of driehoekig. Meestal groeien ze solitair, af en toe eens in een paar of met drie samen. Dat maakt dat ze wat moeilijker te verzamelen zijn dan bv. Oesterzwam.

Ze hebben stevig wit vlees en weinig geur. Er zit veel umami in de smaak, wat verklaart waarom ze in Japan zo populair zijn. Ze kunnen best gebakken, gestoofd of gekookt worden, want rauw smaken ze bitter.

Dit artikel beantwoorden