Homepagina > Je bent wat je eet > Micro fauna en flora > Ziekmakende organismen > Campylobacter

Campylobacter

donderdag 15 december 2005, door wim

Campylobacter is een genus van bacteriën, waarvan de meest voorkomende Campylobacter jejuni en C. coli zijn. Het is een meer voorkomende besmettingsbron dan Salmonella, maar gelukkig vermenigvuldigt de bacterie zich niet in voedingswaren, zodat ze zelden epidemies veroorzaakt. Campylobacter jejuni leeft vooral in het darmkanaal van vogels.

JPEG

Campylobacter kan via de uitwerpselen van dieren en via water bijna overal voorkomen. Besmetting met Campylobacter gebeurt vooral door het eten van besmette kip. Maar doordat de bacterie makkelijk overleeft in water, en doordat we er met z’n allen ook nog een hoop huisdieren op nahouden, zal ze dus in voeding waarschijnlijk ook nooit helemaal uitgesloten kunnen worden.

De bacterie is vooral gevaarlijk voor kinderen en bejaarden. Het hangt er ook sterk vanaf hoeveel bacteriën je binnenkrijgt. Normaal veroorzaakt de bacterie een darminfectie die gepaard gaat met koorts, krampen en vaak ook bloederige diarree. De besmetting is meestal in een week genezen.

In zeldzame gevallen veroorzaakt de bacterie ook een spierziekte, het syndroom van Guillain-Barré. Dit is bij ongeveer 1 promille van de gevallen zo.

1 Bericht

  • Campylobacter Le 16 augustus 2010 à 16:53, door wim

    In juli en september loop je meer risico op Campylobacter besmetting door kippenvlees, dan de rest van het jaar. De kans op bemetting groter bij kippen die ’s namiddags of ’s avonds geslacht worden.

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden