Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Cayennepeper [Capsicum annuum]

Cayennepeper [Capsicum annuum]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Er is natuurlijk ook van deze specerij een culinaire variant; de Espelette pepers. Deze komen uit Noordelijk Baskenland in Frankrijk, uit een dorpje met dezelfde naam. En de Fransen hebben er meteen een heuse AOC (Appellation d’origine controlée) tegenaan gegooid. Volgende gemeentes produceren allemaal deze pepers: Ainhoa, Cambo-les-Bains, Espelette, Halsou, Itxassou, Jatxou, Larressore, Saint-Pée-sur-Nivelle, Souraïde en Ustaritz. Het zijn niet de allerpikantste ("slechts" 4.000 op de Scoville schaal), maar wel de meest smaakvolle. En vanzelfsprekend worden er ook peperfeesten gehouden, in oktober.

Als je geen Espelette pepers kan vinden, treur niet. Vele andere soorten zijn net zo goed. Het is ook belangrijker om redelijk vers poeder te kopen. Cayennepeper houdt wel lang, maar het is grotendeels het pikante dat overblijft. De smaak gaat tamelijk snel achteruit en het aroma verdwijnt ook geleidelijk. Dat is ook een reden waarom Espelette peper zo snel opgang gemaakt heeft in culinaire middens. De verkopers ervan letten zeer goed op dat ze niet teveel voorraad indoen. Espelette chili poeder is dus bijna altijd verser dan wat je in de supermarkt vindt. Alleen is de prijs vaak aan de hoge kant.

Deze specerij bestaat uit gedroogde pepers, tot poeder gemalen, soms gemengd met gewone peper. Wees voorzichtig in het gebruik, want ze zijn zeer pikant. Cayennepeper wordt in de Indonesische keuken lombok genoemd.

Je kan ook chili "flakes" kopen. Dat zijn verbrijzelde, gedroogde pepertjes, met de zaden. Deze zijn ook zeer bruikbaar, maar minder geschikt voor een gladde saus.

Cayennepeper

Verse pepertjes worden veel voor Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten gebruikt. Laat je de zaadjes weg, dan ben je meteen van ’t allerpikantste deel af en je behoudt toch bijna alle smaak. Als je geen verse pepertjes of cayenne poeder hebt, kan je nog altijd sambal gebruiken, want ook dat wordt van pepertjes gemaakt.

Er wordt ook Chili saus en Chili olie mee gemaakt.

1 Bericht

  • Cayennepeper [Capsicum annuum] Le 3 december 2011 à 03:29, door wim

    Volgens onderzoekers van de Purdue universiteit in de USA zou matig cayenne verbruik ook de eetlust doen verminderen en dus kunnen helpen bij mensen die willen vermageren. Het zou echter vooral goed werken voor mensen die niet dagelijks gewend zijn Chili peper te eten...

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden