Homepagina > Ingrediënten > Bloem > Cell-Eat, Puru-chan

Cell-Eat, Puru-chan

vrijdag 27 november 2015, door wim

Omikenshi Co, een in Osaka, Japan gevestigde maker van textiel, het bekendst voor Rayon®, een textielvezel, gemaakt van hout pulp, combineerde in een gelijkaardig proces cellulose met konjac tot CellEat®, of "Puru-chan". Het resulterende product is een soort meel. met zo’n 60 calorie per kilogram. Tarwebloem heeft zo’n 3.680 calorie per kilogram. Zestig keer meer...

Konjak

Je leest van de konjak plant wel eens dat hij op een yam lijkt, maar dat is alleen de vorm. Een yam is een wortel, het gedeelte dat van de duivelstong gebruikt wordt, is de vrucht. Eerder maïs dan yam, eigenlijk.

JPEG

In Japan wordt deze plant vermoedelijk al duizenden jaren gegeten. Er wordt "konnyaku" van gemaakt. Een stijve hartige of neutrale pudding die in een witte en zwarte vorm bestaat. Die wordt door een rooster geduwd en zo worden er noedels van gemaakt die vaak bij sukiyaki geserveerd worden. Hier is konjak alleen bekend als glansmiddel E425.

JPEG

Konjac, is ook Japan’s meest beschermde landbouwproduct. Import taksen erop belopen 990%, (2.796 yen per kg). Japan gaat wel die taks met 15 % verminderen onder de nieuwe TPP (Trans-Pacific Partnership) handelsakkoorden.

Cellulose

Cellulose aan de andere kant, is van nature eigenlijk oneetbaar voor mens en dier. Alleen termieten eten cellulose en zijn daardoor de meest flatulente diersoort ter wereld. De cellulose, die gewonnen wordt uit houtpulp, wordt dus bewerkt. Die bewerking zorgt ervoor dat we de cellulose kunnen eten zonder nare bijwerkingen.

Cellulose in poedervorm is al lang een gekend voedingsadditief. Het wordt gebruikt als anti-klonter middel, bindmiddel en stabilisator in sauzen, ijs en desserten. Je vindt het op de ingrediënten lijst als carboxymethyl cellulose, micro-kristallijne cellulose, of kortweg als MCC.

De bewerkte cellulose verteert echter nog steeds niet en levert dus nul calorie. Ten minste, dat is de theorie. In de praktijk zou het wel eens kunnen afhangen van de samenstelling van je darmflora. Dat bleek ook bij andere polysachariden dé vergissing. En polysachariden worden nog steeds graag als "light" vulling gebruikt.

Dit artikel beantwoorden