Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Waterplanten > Zoetwaterplanten > Gotu Kola, Aziatische Waternavel, Centella [Centella asiatica]

Gotu Kola, Aziatische Waternavel, Centella [Centella asiatica]

vrijdag 14 maart 2014, door wim

Centella of met z’n Sri-Lankaanse naam "gotu kola", groeit in tropische moeraslanden en wordt veel gekweekt in Sri-Lanka, India, Pakistan, Madagascar en Zuid-Afrika, zowel als bladgroente als voor de roomkleurige behaarde wortel. De miniscule bloemen zijn roze tot rood.

Centella asiatica

Culinair gebruik in Azië

- Sri Lanka: malluma (මැල්ලුම), een traditionele begeleiding van rijst- en curry gerechten. Malluma heeft meestal ook geraspte verse kokosnoot als ingrediënt, naast fijngehakte verse groene chili’s, chili poeder, kurkuma poeder en limoen- of citroensap.
- Indonesië: zoete "pennywort" drinks en sambai oi peuga-ga, een Aceh type slaatje. Atjeh is een Indonesische provincie van noord Sumatra. En dat is dan meteen een deel van een zeer uitgebreide rijsttafel. Maar ook Gado-gado is een zeer algemeen Indonesisch slaatje met een dressing van pindasaus.
- Bangkok: in de beroemde "Chatuchak Weekend Market" worden er gezonde groene drankjes mee gemaakt.
- Vietnam: dranken, slaatjes.
- Thailand: Bai bua bok, een verkoelende groene drank en ook in slaatjes.
- Maleisië: ulam, een typisch Maleis slaatje.
- India: thandaayyee; een zomers drankje.
- Bangladesh: centella puree wordt er bij rijst gerechten geserveerd.

Ook de wortel wordt gegeten, maar dat lijkt eerder plaatselijk en uitzonderlijk te zijn. Er is weinig te vinden over culinair gebruik. Van de wortel wordt een huidherstellende zalf gemaakt die o.a. bij brandwonden gebruikt wordt.

Als groente bevat 100 G Centella 170 mg calcium, 30 mg fosfor, 3 mg ijzer, 400 mg kalium, 7 mg beta-caroteen (provitamine A, 0,15 mg thiamine (vitamine B1), 0,14 mg riboflavine (vitamine B2), 1,2 mg niacine (vitamine B3), en 4 mg ascorbine zuur (provitamine C).

Gotu kola, bevat tot 8% farmacologisch actieve bestanddelen, waaronder asiatinezuur, madecassinezuur en asiaticoside A en B. Dit zou een gunstige invloed hebben o.a. op de bloeddruk, maar een negatieve invloed op de lever. Ze kunnen in wat grotere doses ook misselijkheid en diarree veroorzaken, want het zijn licht toxische terpenoïden. Bovendien lijkt de supplementen handel deze plant erg te verwarren met de waterhyssop (Bacopa monnieri). De reden daarvoor is dat beide planten in India "Brahmi" genoemd worden. De waterhyssop wordt in de ayurvedische geneeskunde gebruikt als geneeskruid, gotu kola als groente. Het is dan ook zeer opvallend dat je er talloze pseudo-wetenschappelijke literatuur studies over kan vinden met bijeengesprokkelde referenties, die zeer serieus en overtuigend aandoen, maar over andere planten gaan.

Andere namen:
Gotu Kola, asiatischer Wassernabel (Duits) , Indian Pennywort (Engels) , hydrocotyle d´Asie (Frans), centelha (Portugees), asiatisk centelle (Deens), spikblad (Zweeds)

Dit artikel beantwoorden