Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Granen en zaden > Chia, Spaanse salie [Salvia hispanica]

Chia, Spaanse salie [Salvia hispanica]

vrijdag 22 februari 2013, door wim

Spaanse salie of Chia is een lipbloemige die afkomstig is uit centraal Amerika. Naast chia is er ook nog Salvia columbariae, een nauwe verwant die bekend staat als "gouden chia" in de handel. In tegenstelling tot gewone salie, dat een keukenkruid is, wordt Spaanse salie voornamelijk geteeld voor de zaadjes, alhoewel plaatselijk de blaadjes als kruiderij gebruikt worden.

chia zaadjes

In 100 gram chiazaad zit 35 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan proteïne (15 g), 50 % van de ADH aan vet (16 g, waarvan 55 % alfalinoleenzuur). Verder bevatten deze zaden ook nog vezels (45 %), calcium, fosfor, mangaan, kalium en natrium.

Met zoveel alfalinoleenzuur in de olie heeft dit natuurlijk de aandacht van de supplementen industrie getrokken. En doordat het al gegeten werd door de Azteken, heeft het in "health food land" een bijna mythische status. Nochtans is het qua samenstelling vergelijkbaar met lijnzaad of sesamzaad. Helemaal grappig wordt het als je weet dat chia pas terug in de aandacht kwam door een vreemd soort kamerplant, de Chia-Pet:

Chia-Pet

In de jaren ’80 was de Chia-Pet een populaire gimmick. De bakstenen figuren in de vorm van een egel of ander dier, zijn soms gevuld met chia-zaadjes. Als je ze water geeft, groeien er grasachtige sprietjes uit, die een illusie van haar geven. Uiteindelijk sterven de plantjes door gebrek aan levensruimte.

Momenteel wordt chia commercieel verbouwd in Mexico, Bolivië, Argentinië, Ecuador, Australië en Guatemala. In 2008 was Australië de grootste producent ter wereld van chia.

Chia is sinds 2009 voorlopig goedgekeurd voor menselijke consumptie in de EU. In brood mag tot 5% chia meel of zaadjes toegevoegd worden. In januari 2013 verkreeg "The Chia Company " (262-276 Lorimer Street, Port Melbourne, VIC 3207 Australia), een verlenging van de voorlopige goedkeuring.

De door de EU aanbevolen maximale dagelijkse consumptie van de zaden zelf is 15 g en in voedingswaren (bakkerij producten, ontbijtgranen, fruit- noten en zaden mengeling) mag tot 10% chia-zaadjes aanwezig zijn.

Er zijn maar twee wetenschappelijke studies over Chia terug te vinden. Beide gingen over de mogelijke invloed op hart- en vaatziekten. De ene studie vond enig positief effect, de andere niet.

Andere namen:

Chia sage, Spanish chia (Engels), Chia (Duits)

Dit artikel beantwoorden