Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Chicken à la King

Chicken à la King

maandag 28 november 2005, door wim

Dit is een Amerikaanse mengelmoes, een variant van de Belgische "Vol au vent" of "Koninginnehapje", dat wat meer smaak heeft door de invloed van de Cajun keuken.

Ingrediënten

- 8 deegbakjes, type "Vol au vent"
- 1 grote, stevige hoevekip van een kilo of twee
- 1 grote groene peper
- 1 kleine rode peper
- 250 g champignons
- 80 g boter
- 25 ml olie
- 75 g bloem
- 75 ml room
- 2 eieren
- 250 ml kippenfond
- 100 ml droge witte wijn
- 1 teentje look
- witte peper en zout naar smaak
- een snuifje foelie of nootmuskaat

voorbereiding

Snij de kip in stukken, wrijf ze in met witte peper en zout en zet ze een uur of twee in de koelkast.

Smelt de helft van de boter in een pot met dikke bodem en doe de olie erbij. Bruin hierin de stukken kip op een tamelijk hoog vuur aan. Als ze allemaal gebruind zijn giet je het braadvet weg en mogen ze terug in de pot, de fond erover en laat je ze op laag vuur garen. Ze mogen heel gaar zijn, want het vlees moet van het been komen.

Eens ze gaar zijn, doe je ze uit de pot en laat ze wat afkoelen tot je makkelijk het vlees van het been kan halen. Het karkas kan eventueel zelfs nog ingevroren worden voor de volgende kippenfond.

Het kippenvlees doe je in niet te kleine stukken in een aparte schaal en de pot mag mee de koelkast in tot de volgende dag.

Bereiding

Hak het teentje look en snij de pepers fijn. Snij de champignons in vier. Scheid de dooiers van het eiwit. Klop de room met de eidooiers.

Begin dan met het ontvetten van de pot waarin je de kip klaargemaakt hebt; dit zou makkelijk moeten kunnen, want het vet ligt in een dun laagje op de braadfond. Je schept het er voorzichtig af met een lepel of een spatel.

Bak de champignons in wat boter in een aparte pan mooi bruin. Zet opzij.

Warm de kippenpot op, giet de lauwe vloeibaar geworden fond door de zeef in een kom en smelt de rest van de boter in de pot. Laat smelten, maar niet bruinen, glaceer het fijngehakte teentje look een minuutje of twee, voeg dan de pepers toe. Laat nog een minuutje of twee verderblenden op heel laag vuur.

Voeg de bloem toe, draai het vuur hoger en roer met eerst de witte wijn, dan de lauwe braadfond tot een gladde roux. Doe de champignons erbij, laat even tot rust komen op een heel laag vuur. Kruid af met een snuif foelie of wat versgeraspte nootmuskaat en peper en zout.

Warm door en voeg het ei-room mengsel erbij. Laat dit niet koken, maar wel flink doorwarmen. Voeg helemaal laatst de in hapklare brokken gesneden kip toe en laat op heel laag vuur nog een minuut of twee doorwarmen.

Serveer in deegbakjes zoals voor "Vol au vent". Prima met frietjes als hoofdgerecht, maar kan ook met wat citroensap erover gedruppeld en een paar takjes gedrituurde peterselie als een voorgerecht geserveerd worden.

Dit artikel beantwoorden