Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Chinese salie, rode salie, Danshen [Salvia miltiorrhiza]

Chinese salie, rode salie, Danshen [Salvia miltiorrhiza]

dinsdag 12 maart 2013, door wim

Salvia miltiorrhiza (Chinees: 丹参; traditioneel Chinees: 丹參), is een middel uit de traditionele Chinese geneeskunde. De plant groeit tot een hoogte van 1.200 m. Hij wordt zelf tot 60 cm groot en draagt trossen van paarse bloemen die tot 30 cm hoog worden.

JPEG

Danshen of "Dan Ginseng", de gedroogde roodachtige wortel van Salvia miltiorrhiza, bevordert de bloedstroom en wordt dan ook veel gebruikt bij de behandeling van hart- en vaataandoeningen. Danshen zou ook de ontwikkeling van atherosclerose vertragen en helpen bij hoge bloeddruk.

Salvia miltiorrhiza {JPEG}

Een gepatenteerd Chinees geneesmiddel op basis van Salvia miltiorrhiza ondergaat FDA testen in de USA en zou wel eens één van de eerste geneesmiddelen op basis van kruiden kunnen worden dat FDA goedkeuring verkrijgt.

De "Compound Danshen Dripping Pill" (ook gekend als "Cardiotonic Pill"), wordt geproduceerd door Tianjin Tasly Pharmaceutical Co. Ltd. in Tianjin, China. Het bevat een extract van danshen wortel, een extract van notoginseng wortel (Panax notoginseng) en synthetische borneol, equivalent aan de natuurlijke kamfol in kardemom, gember, en andere specerijen

Andere namen:

Red sage (Engels), Rotwurzel-Salbei (Duits), Sauge de Chine (Frans).

Goedkeuring om een extract van de wortel van Salvia militiorrhiza te mogen gebruiken in voedingssupplementen is aangevraagd bij de EU.

Een interessant overzicht (pdf, Engels) van de mogelijke medicinale toepassingen vind je hier:

Academic Journals - Wang.

Dit artikel beantwoorden