Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Chinese witte peer (Pyrus bretschneideri)

Chinese witte peer (Pyrus bretschneideri)

dinsdag 4 augustus 2015, door wim

De Chinese peer, tientsinpeer of yapeer komt uit het noorden van China. Het zijn, net als de verwante Nashi peer sappige peren met wit vruchtvlees, die, in tegenstelling tot Nashi, meer de vorm van onze gewone peer hebben. De peren zijn knapperig en smaken zoet.

Er is nogal wat botanische verwarring over deze vrucht. Daar waar vroeger P. bretschneideri als een aparte soort aanzien werd, wordt ze nu beschouwd als een kruising van P. pyrifolia en P. ussuriensis, de Siberische peer. Recent genetisch onderzoek lijkt dit te bevestigen, maar ook P. Betulifolia zou er kunnen mee ingekruist zijn.

Vanwege de afwijkende vorm (tov Nashi die er eerder als een appel uitziet) heeft ze hier toch een apart artikel. Waarschijnlijk zijn er nog andere, tot nu toe niet gedocumenteerde soorten die nauw verwant zijn.

Deze peer wordt vooral in de Kantonese keuken, de Shunde keuken en de Taiwanese keuken gebruikt. Ze worden gekookt in siroop en worden zo ook gegeten als warm dessert.
In de traditionele Chinese geneeskunde hebben ze slijmoplossende eigenschappenen worden ze, in combinatie met abrikozenpitten tot hoestsiroop verwerkt.

Andere namen:

Duck Pear, Akiko pear (Engels),

Dit artikel beantwoorden