Homepagina > Je bent wat je eet > Natuurlijke voedingscomponenten > Gifstoffen > Ciguatoxine

Ciguatoxine

dinsdag 16 oktober 2007, door wim

Ciguatera is een vergiftiging door een zeer zeldzame groep van toxines (ciguatoxines), meestal uit vis of schaaldieren. De toxines zijn in vet oplosbare polyethers, afkomstig uit algen. De molecule is zeer ongewoon: de totale lengte van de molecule is ongeveer drie millimeter. Doordat ze in extreem lage concentraties al erg giftig zijn, is het opsporen ervan zeer moeilijk.

De algen produceren de toxines maar in een bepaald deel van het jaar. Daardoor is ophoping zeer onregelmatig voorkomend. Vissen die deze algen consumeren, behouden het toxine voornamelijk in hun lever en vetweefsel. Worden zij op hun beurt opgegeten door grotere roofvissen, dan blijft ook in hun lichaam het toxine zich opstapelen. Zo kan je uiteindelijk itot voor de mens dodelijke concentraties komen. In sommige streken, zoals de kust van Mexico is de aandoening bekend. In de rest van de wereld is ze van zeldzaam tot zeer zeldzaam.

Het gif werkt direct in op de zenuwen en veroorzaakt vreemde en zeer specifieke hallucinaties: heet wordt als koud ervaren en omgekeerd. Er is vaak ook een gevoel van verbranding. Ook krijg je bij deze vorm van vergiftiging het gevoel dat al je tanden loszitten. De hallucinaties duren van 24 uur tot enkele weken, maar totaal herstel kan tot een jaar duren. De medische wereld heeft er geen behandeling voor, maar mannitol zou de effecten van de hallucinaties verminderen.

Deze vorm van vergiftiging werd voor ’t eerst opgetekend door de arts van Kapitein Cook. Meerdere matrozen aan boord kregen de zeer typische symptomen van ciguatera.

In Japan heeft men één van deze stoffen (CTX3C) trouwens al synthetisch nagemaakt. Daarmee hoopt men binnenkort tot een redelijk eenvoudige test voor de antilichamen die deze vergiftiging veroorzaakt te komen.

Ciguatoxine vergiftiging kan, in een vroeg stadium, behandeld worden met manitol. Maar al na enkele uren is het te laat.

Dit artikel beantwoorden