Homepagina > Ingrediënten > Vlees > Varkensvlees > Cinta senese

Cinta senese

zaterdag 15 mei 2004, door wim

De Cinta senese is een traditionele varkenssoort die in de streek rond Siena in Toscanië halfwild gehouden wordt. De Cinta’s van rond Siena hebben veel eikels in hun dieet. Die van rond Pietrabuona hebben daar bovenop ook nog eens veel kastanjes in hun voeding. Daarbij komt nog dat deze dieren stressvrij zijn doordat ze hun ganse leven in een bos doorbrengen.

Cinta Senese {JPEG}

Het is ook in Pietrabuona dat de "Compania della Cinta senese" gevestigd is. Dit is de overkoepelende maatschappij die de varkenskwekers verenigt en de regels vastlegt.

Het vlees van deze varkens is natuurlijk uitstekend, maar het is ook erg duur. Buiten Toscanië ga je het ook moeilijk vinden, want bijna de ganse produktie wordt lokaal geconsumeerd. Misschien heeft je lokale Italiaanse speciaalzaak spek uit Toscanië dat van een Cinta afkomstig is?

5 Berichten

 • Cinta senese Le 6 februari 2010 à 22:15, door Wim

  Een Italiaans bedrijf dat Cinta Senese kan aanbieden, is Renieri. Natuurlijk hebben ze naast deze traditioneel geprepareerde tophammen ook nog andere vleeswaren die mogen gezien, en, vooral, geproefd worden!

  Beantwoord dit bericht

 • Cinta senese Le 2 juli 2010 à 14:12, door Charlotte

  U kunt nu ook de producten van het Cinta Senese varkensras verkrijgen bij Joka uit Brugge. Het is de Prosciutto Cinto Senese D.O.P. ontbeend met poot, Lardo di Cinto Senese Toscano D.O.P. en een heerlijke (tapas)salami Cinto Senese D.O.P. Dit zijn drie topproducten van het huis Casa Toscana. Ideaal om een heerlijke tapasschotel samen te stellen en uw gasten te verrassen!

  Beantwoord dit bericht

  • Cinta senese is super Le 21 september 2010 à 16:42, door Jan

   Ik heb onlangs kennis kunnen maken met deze producten van het Cinta Senese varken. Deze waren te proeven bij Joka uit Brugge. Deze mensen importeren deze unieke producten en verdelen over gans de Benelux. De gedroogde ham heeft een uiterst uitgesproken smaak net als de salami. Ook de lardo smelt echt in de mond.

   Beantwoord dit bericht

 • Cinta senese Le 13 maart 2011 à 11:48, door Nico Algoedt

  Savigni producten (=100% Cinta Senese) nu ook verkrijgbaar in Wagnerstraat 81, 8310 Assebroek bij Traiteur Tinguett ! Een aanrader ...

  Beantwoord dit bericht

 • Cinta senese Le 18 maart 2014 à 22:53, door Peter De Clercq

  Lardo, Pancetta, Salami, Ham van het Cinta Senesa varken zijn te koop bij Deli Italia in Zottegem. Een echte aanrader voor de fijnprover!

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden