Homepagina > Je bent wat je eet > Natuurlijke voedingscomponenten > Gifstoffen > Citrinine

Citrinine

dinsdag 30 oktober 2007, door wim

Citrinine is een mycotoxine dat geproduceerd wordt door schimmels uit het Penicillium, Monascus en Aspergillus genus. Het wordt vooral geproduceerd als er een tekort aan zuurstof is, meestal bij droge fermentatie. Het vergiftigt in de eerste plaats de nieren.

De Monascus schimmel wordt gebruikt bij de productie van Ang-kak of "Rode rijst’. Het Aspergillus genus wordt gebuikt bij het fermenteren van soja-saus en miso. Penicillium kom je tegen bij kaas en natuurlijk bij het maken van het antibioticum Penicilline.

In traditioneel geproduceerde voedingswaren wordt de aanmaak van citrinine vermeden door te zorgen dat er voldoende belucht wordt. Het toxine is vooral een probleem eens de productie hoeveelheid dermate groot wordt dat men gaat afwijken van traditionele productiemethodes. Traditioneel wordt meestal gefermenteerd in grote, ondiepe rechthoekige bakken, waarbij het oppervlak aan de lucht groot is ten opzicht van het volume. Maar zelfs op industriële schaal worden vaak traditionele methodes in eer gehouden. In China maakt men Ang-kak in partijen van enkele duizenden kilo’s in roestvast stalen vaten, maar de fermenterende rijst wordt tussendoor nog steeds verlucht op bamboe matten.

In veel voedingsmiddelen van het bovenstaande lijstje wordt bij controle citrinine aangetroffen, gaande de meetbaarheidsgrens van 0,1 microgram per gram tot ca. 20 microgram per gram. De controle gebeurt alleen nog maar door onderzoekers en nog niet op regelmatige basis door de voedingsmiddelen keuring.

Dat weerhoudt de supplementenindustrie niet om ondertussen Ang-kak tot wondermiddel te bombarderen, dat cholesterol verlagend zou werken en dus ook zeer goed voor de lijn zou zijn. Er is weliswaar enige indicatie dat dat zou kunnen kloppen, maar de wetenschap is eerder bezorgd dat het moeilijk is om wat dan ook te produceren met eerder genoemde schimmels zonder citrinine.

In de USA verbood de FDA in 1998 een capsule met rode rijst met de merknaam Cholestin die werd verkocht als cholesterol verlagend voedingssupplement. Dat gebeurde omdat de fabrikant, Pharmatex, de productie van Monacoline (de stof die de cholesterol verlaagt) tijdens de fermentatie dermate stimuleerde dat het geen voedingssupplement meer was, maar een geneesmiddel. Natuurlijk was het niet als geneesmiddel geregistreerd en, belangrijker, getest.

3 Berichten

 • Citrinine Le 30 oktober 2007 à 23:56, door wim

  En dan blijkt uit deze publicatie van de Universiteit van Louvain-La-Neuve zelfs dat een geval van astma en rhinitis opgetekend is bij een werknemer die in contact kwam met rode rijst. Waarschijnlijk heeft dat eerder met het inademen van stof van rode rijst te maken. Dat verschijnsel is ook bekend van andere kleurstoffen. Het is dus zeker niet uniek voor rode rijst en heeft mogelijk dus ook niks te maken met citrinine...

  Beantwoord dit bericht

 • Citrinine Le 25 oktober 2016 à 14:22, door maria volont

  Hallo Beste,ik heb het artikel gelezen over rode rijst,nu ben ik wel een beetje ongerust over rode rijst omdat ik dat al een jaar in neem voor de hoge cholesterol,ik ben wel goed omlaag van 260 naar 195,maar het kan niet de bedoeling zijn om dan iets aan mijn nieren te krijgen.
  graag hier een duidelijk antwoord als het kan.
  dank u maria.

  Beantwoord dit bericht

 • Citrinine Le 27 oktober 2016 à 01:21, door wim

  Bij een studie in Duitsland in 2012 bevatten vier van elf stalen rode rijst meer actieve stof (Monacoline) dan toegelaten als voedingssupplement (10 mg per dosis).

  Bij op citrinine geteste stalen rode rijst zijn voor zover ik kan nagaan de laatste jaren maar zelden gevaarlijke niveau’s waargenomen. Er is echter geen systematische controle op, zoals voor andere mycotoxines. Aflatoxine is echter veel gevaarlijker, omdat het opstapelt in je lichaam. Citrinine doet dit niet.

  Het is wel vrij moeilijk om aan gegevens te komen, ook omdat er een rijstsoort is die van nature rood is en die ook "rode rijst" genoemd wordt in de handel.

  De vraag is dan ook: waar haal je je rode rijst? En neem je die onder begeleiding van een dokter?

  Als de bron van je rode rijst goed is en je neemt die onder doktersbegeleiding is dit waarschijnlijk veilig. Anders zou je best een dokter raadplegen. Bij twijfel kan je dokter testen voor citrinine via een urine staal.

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden