Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Citroen [Citrus limon]

Citroen [Citrus limon]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Citroenbomen worden nooit hoger dan zes meter en zijn origineel uit Noord-Indië afkomstig. Reeds in 800 voor Christus was de teelt over gans Zuidoost-Azië. Toch verdween hier de door de Romeinen ingevoerde citroen in de donkere middeleeuwen volledig om pas enkele eeuwen later door de Arabieren in Perzië herontdekt te worden. Vervolgens brachten de kruisvaarders de citroen terug mee. Pas rond 1400 was citroen een normale, redelijk betaalbare vrucht geworden.

Het is een goenblijvende subtropische boom, waarvan sommige varianten doornen hebben in de bladoksels. Citroenbomen kunnen meerdere malen per jaar bloeien, in tegenstelling tot andere citrusvruchten. Citroenen rijpen na de oogst niet meer na, zoals de meeste andere vruchten. Dit noemt men "niet-climacterisch fruit".

Onrijpe citroenen

Citroen is een overbekende zure citrusvrucht. Afborstelen onder heet water om de Thiobendazol, een schimmelwerend middel, te verwijderen. Als u de schil, die heel aromatisch is, wil gebruiken in gerechten, bent u nog beter af met de individueel in plastic zakjes verpakte, onbehandelde citroenen.

Citroensap bevat citroenzuur, dat heel efficiënt is als anti-oxydant. Het wordt dan ook veel gebruikt om snel verkleurende groenten en fruit te behoeden voor verkleuring. Alle citrusvruchten bevatten citroenzuur, maar citroen bevat het meest, tot 10 percent van de hoeveelheid sap. Citroen bevat veel vitamine C, maar ook vitamine A en vitamine B.

In het dunne gele laagje van de schil zit de sterke etherische olie, die citroen zijn aroma geeft.

Citroenen bewaar je niet in de koelkast want daar verliezen ze alleen maar hun sap. Vroeger bewaarde men citroenen onder een laag goed droog zout, of in water dat elke dag ververst werd. Een andere methode die wel eens opgetekend werd, is om de citroenen aan alle kanten grondig in te smeren met eigeel of eiwit en goed te laten drogen. De laatste methode heb ik echter zelf nooit toegepast gezien.

Gepekelde citroenen citroenen vind je bij de Marokkaanse kruidnenier, maar ook in Italiaanse en Griekse speciaalzaken. Je kan de hele citroen zonder enig voorbehoud verwerken, want die zijn vers, zonder was of anti-schimmelmiddel ingelegd. Ongeveer een kg of een tiental citroenen is genoeg voor dit recept.

Citroenen worden ook ingemaakt op alcohol, voor de citroen, of voor de likeur.

Dit artikel beantwoorden