Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Citroengras [Cymbopogon citratus]

Citroengras [Cymbopogon citratus]

donderdag 29 april 2004, door wim

Een aziatische grassoort met een citroenachtig aroma. De harde stengels worden in een bosje samengebonden en zo toegevoegd, of in de lengterichting doorgeneden. Na de bereiding verwijder je best de stengels, want ze zijn niet te kauwen!

Als je ze aan de bereiding wil toevoegen en erin laten, gebruik je alleen het onderste deel van de stengel. verwijder de buitenste harde bladeren en verbrijzel de zachte binnnenste delen met de mortier of hak ze heel fijn.

Gedroogd en gemalen citroengras is in de handel meestal te vinden onder de naam sereh. Vers heeft natuurlijk de voorkeur, maar is niet altijd te krijgen.

Citroengras bevat de vluchtige oliën citral, citronellal, en geraniol, alledrie terpenen, die de plant desinfecterende en koortswerende eigenschappen geven. Dit helpt tegen griep, maar zou zelfs tegen cholera effectief zijn!

Dit artikel beantwoorden