Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Citroenmunt [Backhousia citriodora]

Citroenmunt [Backhousia citriodora]

zaterdag 8 februari 2014, door wim

Backhousia citriodora komt van nature voor in Queensland, Australië, in de wouden aan de kust, van Brisbane tot Mackay. Het is een struik die tot acht meter hoog kan worden en die uitlopers maakt. De behaarde bladeren zijn frisgroen en ze hebben een sterk citroen aroma. Ze worden zo’n tien cm lang, zijn een beetje getand en lopen uit in een punt.

Ook de mooie witte bloemen geven een citroengeur af.

Backhousia citriodora bladeren zijn in Australië een bekend "bush tucker" smaakje en worden ook gebruikt bij aromatherapie en de bereiding van etherische olie voor parfum. Je kan ze vers gebruiken, maar zal ze hier alleen gedroogd in de handel vinden. Ze geven een stevig citroen aroma, zonder het zuur, waardoor ze niet alleen in thee toegepast kunnen worden, maar ook in bv. roomijs.

Backhousia citriodora

Backhousia citriodora olie heeft een sterk ontsmettende werking. De onverdunde olie is echter ook giftig voor de huid. Daarom mag deze olie alleen in een 1% verdunning gebruikt worden. Ze wordt gebruikt voor cosmetica, zoals lotions, huid verblekende preparaten en shampoo. De geur komt van 90 tot 95% citral in de olie. Het is de citral die naast de geur zorgt voor de ontsmettende werking, maar ook voor sommigen een allergische reactie kan veroorzaken.

Deze citroenmunt wordt ook wel eens "Lemon Ironwood" genoemd, maar dat is eigenlijk Eucalyptus staigeriana.

Andere namen:
Lemon-scented Myrtle, Sweet Verbena Tree (Engels).

Citroenmunt is goedgekeurd voor voeding in de EU.

Dit artikel beantwoorden