Homepagina > Je bent wat je eet > Micro fauna en flora > Ziekmakende organismen > Clostridium botulinum

Clostridium botulinum

vrijdag 23 december 2005, door wim

Clostridium botulinum is de bacterie die botulisme veroorzaakt. Botulisme zorgt maar zeer zelden voor problemen bij de mens, maar is des te gevaarlijker voor watervogels. Maar als het toch nog voorkomt, is het in ongeveer één geval op drie met dodelijke afloop. De bacterie produceert een sterk zenuwgif dat pas na langere tijd koken afgebroken wordt. De bacterie is vrij algemeen in de bodem en in oppervlaktewater, waarin ze vooral in de zomer in grotere hoeveelheden voorkomt.

JPEG

De bacterie zelf is ook heel goed bestand tegen hitte. Nogal wat gevallen komen voor bij zelfgemaakte conserven die niet correct behandeld zijn. Het gevaar schuilt er ook in dat deze conserven niet eens tekenen van bederf hoeven te vertonen.

Ook honing kan besmet zijn met sporen van Clostridium botulinum en wordt om die reden beter niet rauw gegeven aan kinderen jonger dan 1 jaar. In hun maag worden de sporen van de bacterie nog niet vernietigd door het maagzuur en dat kan een heel gevaarlijke vorm van inwendig botulisme opleveren.

Dit artikel beantwoorden