Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Colanoot [Cola spp]

Colanoot [Cola spp]

donderdag 13 februari 2014, door wim

De van oorsprong Afrikaanse colanoot is een verre verwant van cacao. Het is een boom met grote, leerachtige ovale bladeren die tot 20 m hoog wordt. Buiten Afrika worden ze ook gekweekt in Brazilie en Jamaica.

Bloesem van colanoot

De noten hebben een bittere smaak die naar zoet evolueert en een zoet aroma dat aan rozen doet denken. Net als cacao, thee, koffie, guarana en yerba mate bevat de cola cafeïne.

Verse colanoot

De colanoot in de handel is meestal afkomstig van Cola acuminata, C. nitida en soms C. verticillata. Plaatselijk worden ook andere soorten uit de grote familie die zo’n honderd soorten telt, gebruikt. Het is bijna ondoenbaar de zaden van de verschillende soorten te onderscheiden. De noot, die wit vlees heeft, verkleurt bij kwetsen of doorsnijden vrij snel tot fel paars, alhoewel ook metaal groen en fluo blauw kunnen voorkomen. Eens gedroogd zijn ze allemaal saai bruin.

Cola verticillata, gedroogd

De zaden van Cola nitida werden vroeger veel gebruikt als de smaakmaker in cola limonades, maar zijn daar voor een deel al verdrongen door andere, grotendeels synthetische mengsels.

Andere namen:

Kola nut tree (Engels), Kola (Deens), Kolatier, Arbre à kola, cola (Frans), Kolanuss, Bittere Kolanuss (Duits), Noci del Sudan (Italiaans), Kolanøtt (Noors), Colateira, coleira, noz de cola (Portugees), Nuez de cola, árbol de la cola (Spaans).

Deze plant is goedgekeurd voor voeding door de EU commissie.

Dit artikel beantwoorden