Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Confituur

Confituur

donderdag 7 juni 2007, door wim

Dit is een algemeen recept voor confituur van blauwe bosbessen, kruisbessen, zwarte bessen, aalbessen, braambessen en andere zoete vruchten, zoals aardbeien, krieken, pruimen of zelfs moerbeien...

Er wordt maar de halve hoeveelheid suiker in gebruikt, maar meer pectine. Dat geeft meer fruitsmaak en een bijna even goede houdbaarheid. En het is veel gezonder.

Ingrediënten

- 500 G suiker
- 1 kg bessen
- 2 zakjes pectine

Voorbereiding

Was de vruchten alleen als dat echt nodig is. Laat ze in ieder geval heel goed uitlekken. Meng met de suiker en laat een nacht rusten.

Sterliseer de potjes door ze in ruim water gedurende tien minuten te koken. Zet ze onmiddelijk na ’t koken ondersteboven om af te lekken en laat ze zo afkoelen en opdrogen tot je ze nodig hebt.

Bereiding

Doe het vruchten- en suikermengsel in een koperen of geëmailleerde pot met dikke bodem die ruim twee keer zo groot is. Breng aan de kook. Laat een minuut of vijf pruttelen, langer indien nodig. Roeren doe je best met een houten lepel.

Voor harde-, wilde- en pitvruchten, gele kornoelje, bv. is een halfuur meestal voldoende. Pitvruchten worden dan gezeefd om de pitten te verwijderen. Je kan ook zeven door een neteldoek. Dan houd je alleen sap over en krijg je gelei in plaats van confituur. Dat is het beste te doen met aalbessen.

Voeg de pectine toe en laat het vruchtenmoes al roerend terug een minuut of twee opkoken.

Breng dan onmiddelijk over in steriele potjes met schroefdeksel. Vul tot 2 mm onder de rand, doe er onmiddelijk een deksel op, draai dat goed vast en zet ondersteboven. Laat ze afkoelen en bewaar ze donker, droog en koel. Goed gedaan bewaart deze confituur zeker een jaar, ondanks de halve hoeveelheid suiker. De extra pectine zorgt voor de houdbaarheid.

Confituur wordt vaak gearomatiseerd met allerlei specerijen en kruiden. Typisch is een beetje kaneel in appelmoes. De zogenaamde "speculaaskruiden" zijn allemaal kandidaat om een beetje mindere confituur op te peppen. Maar ook een beetje verse munt meekoken kan heel lekkker zijn.

En soms kom je nog heel andere combinaties tegen. Sinaasappelconfituur met Peru peper, rozenbottel met tijm, bosbessen met zoethout en lavendel, appelgelei met rozemarijn, niks is te gek voor sommigen.

En wie liever agavestroop gebruikt voor confituur, kan terecht bij Bezegaard.

1 Bericht

Dit artikel beantwoorden