Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Kruidenmengsels en sauzen > Curry poeder

Curry poeder

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Bevat altijd kerrieblaadjes, komijn, korianderzaadjes, kardemom, cayennepeper, venkelzaad, gemberpoeder, dillezaadjes en zout.

Soms wordt ook nog rijst, laos, kruidnagel, fenugriek, tamarinde, maanzaad, saffraan, foelie, peper, nootmuskaat, en look toegevoegd.

Curry poeder

Geel currypoeder bevat dan ook nog geroosterde rijst als bindmiddel. In groen currypoeder zit meer komijn en minder rijst.

Voor wie zelf currypoeder wil maken; het is relatief eenvoudig, maar wel een beetje werk.

Je begint met 100 g rijst in de hete wok zonder olie lichtbruin te roosteren. daarna zet je ’m apart om af te koelen. Eens afgekoeld, maak je de rijst fijn met een mortier en stamper of met de keukenrobot.

Daarna rooster je 100 g dillezaadjes enkele minuten. Dan voeg je vijf maal zoveel volume korianderzaadjes toe en rooster je al roerend verder tot ze kraken.

Dan mogen de andere ingrediënten (50 g kerrieblaadjes, 50 g komijnzaad, 50 g venkelzaad, enkele groene en enkele zwarte kardemoms, 20 g gedroogde chili’s, 5 g maanzaadjes, 2 pijpjes kaneel...) toegevoegd worden en nog enkele minuten meegeroosterd. Laat afkoelen en maak fijn.

Dan meng je gemalen peper, zout en gemberpoeder naar smaak samen met de geroosterde rijst en de andere geroosterde kruiden.

In het laatste stadium wordt eventueel saffraan, foeli, nootmuskaat en look toegevoegd. De look wordt dikwijls als lookpoeder toegevoegd, maar persoonlijk vind ik look in currypoeder overbodig. In currypasta is dat al een heel andere zaak. Dit zelfgemaakte currypoeder bewaart in een goed afgesloten glazen pot makkelijk drie maanden.

Dit artikel beantwoorden