Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Smaakversterkers > Zoetmiddelen > D-Tagatose

D-Tagatose

dinsdag 22 januari 2008, door wim

D-tagatose is een natuurlijke suiker uit melk, waarin het in zeer minieme dosis voorkomt. Het is een linksdraaiende suiker, met een zoetkracht van 92 percent van gewone suiker. Het heeft nagenoeg geen invloed op de suikerspiegel in het bloed en kan dus een zegen zijn voor diabeten. Het patent erop is nu Belgisch, het werd verworven door Nutrilab.

D-tagatose wordt gemaakt uit lactose, of melksuiker via een scheikundig proces. In een eerste stap wordt de lactose gehydroliseerd tot glucose en galactose. In de tweede stap wordt de galactose door isomerisatie omgezet in D-tagatose door het toevoegen van calcium hydroxide. De D-tagatose wordt dan gezuiverd door demineralisatie en chromatografie. Het uiteindelijke product is dan voor meer dan 99 percent zuiver.

De smaak is zeer neutraal, net gewone suiker. Ook als losse suikervervanger gedraagt het zich net als gewone kristalsuiker. En ook in die vorm binnenkort in je eigen supermarkt. Tenminste, dat zou je denken...

Jammer genoeg vindt de fabrikant het, gezien de hoge kost, nodig er sucralose onder te mengen. De producten die onder het label "Tagatesse" of "Nutrilatose" (voor buiten de EU) te koop zijn, zijn dan ook een gemiste kans.

Het zal mij ook leren marketing materiaal van de fabrikant nog wat zorgvuldiger te bekijken. D-tagatose mag dan natuurlijk zijn, eens er Tagatesse op staat, spreken we hoofdzakelijk over sucralose. En dan kan je het "natuurlijk" al gauw vergeten.

6 Berichten

 • D-Tagatose Le 27 april 2009 à 15:42, door Joachim

  Beste Wim

  Om even op onderstaande mijn opmerking te geven:

  "De D-tagatose wordt dan gezuiverd door demineralisatie en chromatografie. Het uiteindelijke product, merknaam "Tagatesse" is dan voor meer dan 99 percent zuiver."

  Tagatose wordt niet onder de productnaam "Tagatesse" verkocht. Tagatesse is een mix van o.a tagatose en een NIET natuurlijke high intensity sweetener sucralose.
  Men probeert de consument steeds op allerlei manieren te laten geloven dat Tagatesse natuurlijk is. Zowel op de radio (intervieuw, Peters en Pichal), televisie (de zevende dag) als in de productfolders van Damhert.

  Met vriendelijke groeten,

  Joachim

  Beantwoord dit bericht

  • D-Tagatose/Tagatesse Le 21 januari 2010 à 11:49, door Nutrilab NV

   Geachte ,

   Internet is een bron van heel veel informatie, maar ook een snelweg voor desinformatie of zonder meer valse of foute gegevens ,in een foute context, al dan niet ingegeven door een misplaatste geldingsdrang , gebrek aan de nodige technische kennis of gewoon onkunde.

   Uw internet citaat:< Jammer genoeg vindt de fabrikant het, gezien de hoge kost, nodig er sucralose onder te mengen. De producten die onder het label "Tagatesse" of "Nutrilatose" (voor buiten de EU) te koop zijn, zijn dan ook een gemiste kans.Het zal mij ook leren marketing materiaal van de fabrikant nog wat zorgvuldiger te bekijken. D-tagatose mag dan natuurlijk zijn, eens er Tagatesse op staat, spreken we hoofdzakelijk over sucralose. En dan kan je het "natuurlijk" al gauw vergeten.>

   Is zonder meer ongefundeerd. Ik leg U uit waarom.
   D-Tagatose (of gewoon Tagatose) is een zuiver en natuurlijk product , gefabriceerd uit D-Galactose, gewonnen uit lactose, maar ook uit de Okara restant van soja melk of oligosacchariden uit o.a. sinaasappelschillen.
   Tagatose heeft een smaak vrijwel identiek aan de deze van sucrose (gewone gekende suiker) en is ongeveer even zoet (92%) als suiker.
   Tagatose wordt in deze ZUIVERE NATUURLIJKE vorm aangewend in de gezonde voeding producten, vervaardigd door de bedrijven van de DAMHERT NUTRITION groep, waar alle technische en laboratorium apparatuur aanwezig is om een perfect eindproduct te kunnen garanderen.
   Tagatose heeft echter een eigenschap , die het apart zet van alle andere suikervervangers en polyolen: Het heeft een sterk Maillard ( bruinings ) effect. Dat is een schitterende eigenschap voor alle bakproducten maar…..het vereist ook een controle op oa. de zuurtegraad van de producten , zo niet zou men bijna zwarte baksels verkrijgen.
   Wij kunnen niet verwachten dat de keukens van de gezinnen omgebouwd worden tot een laboratorium. Dus moesten wij het product aanpassen en hebben we een mengproduct voor huis tuin en keuken gebruik gecreëerd: “TAGATESSE”
   Tagatesse heeft als basis Tagatose. Het Maillard effect wordt echter afgezwakt door toepassing van een menging met ISOMALT. Isomalt is de enige suikervervanger die volledig wordt verkregen uit bietsuiker maar is slechts ongeveer een derde zo zoet als gewone suiker .Bruint niet en op die manier zwakt het het bruiningseffect van tagatose fel af. Het heeft een verwaarloosbare invloed op de bloedsuikerspiegel en bevat slechts half zoveel calorieën als gewone suiker.

   Tagtesse bevat ook 20% aan vezels. Vezels zijn uiterst belangrijk voor de gezondheid van ons darmsysteem. Voedingsvezels zijn complexe, langketenige koolhydraten of polysacchariden; lange suikerstructuren die voor de mens onverteerbaar zijn omdat wij de nodige enzymen niet aanmaken om deze ketens af te breken tot kortere, verteerbare eenheden.
   • Tagatesse vezels binden het overtollige maagzuur en neutraliseren zo een te overdreven zuurtegraad.
   • Tagatesse vezels zorgen voor eerder en langer voor dat aangenaam verzadigingsgevoel.
   • Tagatesse vezels zorgen er voor dat de afgifte van energie geleidelijk is. Dit belast de pancreas minder met de aanmaak van insuline, het bloedsuikerspiegelverlagend hormoon en uiteraard is een zegen voor mensen die weinig of geen insuline produceren zoals diabetes patiënten.
   • Tagatesse vezels binden de cholesterol uit de voeding en uit de galsappen en voeren deze af via de stoelgang. Doordat deze cholesterol niet wordt opgenomen, is de lever verplicht voor de aanmaak van galzouten andere cholesterol aan te spreken; hierdoor vermindert het cholesterol-gehalte in het bloed.
   • Tagatesse vezels absorberen gifstoffen en carcinogenen
   • De waterabsorberende eigenschappen van Tagatesse vezels verhogen het volume in de darmen, wat hen mechanisch prikkelt tot meer peristaltische beweging. De slijmstoffen in vezels verglijden en verzachten de darminhoud, wat de stoelgang vergemakkelijkt.
   Door het gebruik van deze toch wel heel gezonde ingrediënten is de appreciatie van de initiële zoetkracht van Tagatesse echter sterk verminderd. Zoet wordt uitsluitend gesmaakt op de punt van de tong, die dan een elektrisch signaal naar de hersens stuurt en daar vertalen de menselijke hersens dit signaal in “aangenaam, zoet”. De ingrediënten van Tagatesse , doen dat ook , maar trager dan de consument dit vereist. Daarom wordt er een minuscule kleine hoeveelheid (0.2%) Sucralose toegevoegd.
   Sucralose is C12H19Cl3O8
   Sucralose is een synthetische zoetstof op suikerbasis. Drie hydroxylgroepen in een suikermolecuul zijn vervangen door een chloor atoom. Hierdoor wordt het molecuul zowel zoeter, als niet verteerbaar. De discussie , die over Sucralose wordt gevoerd , gaat over de chloorbinding die het verdacht zou maken. Een Chloorbinding gelijk aan deze van het tafelzout dat we dagelijks nuttigen; Natrium Chloride genoemd. Algemeen zijn chloriden verbindingen waarin chloor in de oxidatietoestand -I voorkomt. Het chloride-ion is het negatief geladen ion Cl−. Het ontstaat wanneer een neutraal atoom van het element chloor één elektron opneemt.Hiervan is keukenzout of natriumchloride met de formule NaCl.een voorbeeld.
   Hoe veilig is sucralose ?
   De Universiteit van Wageningen (Toch een onverdachte bron?) meldt op zijn website:
   Sucralose wordt niet of nauwelijks opgenomen in het lichaam. Er zijn zeer veel studies gedaan naar de veiligheid en er zijn geen bijwerkingen gevonden. Er zijn ook geen aanwijzingen, dat sucralose kankerverwekkend is. Een Australische studie heeft aangetoond dat in ratten die erg hoge doses sucralose kregen toegediend, de schildklier was verkleind. Gezien de lage concentraties in levensmiddelen is een dergelijk effect bij mensen niet te verwachten.

   Vriendelijke groeten

   NUTRILAB NV
   www.nutrilab.be

   Beantwoord dit bericht

   • D-Tagatose/Tagatesse Le 21 januari 2010 à 12:31, door Wim

    Beste bezoeker van Nutrilab.

    Bedankt voor deze leerrijke en uitgebreide uitleg. Het gaat jammer genoeg over het ene hekele punt heen.

    Tagatesse wordt aangeprezen als een natuurlijk product. Op het moment dat je daar één synthetisch product aan toevoegt, gaat in mijn ogen het kenmerk "natuurlijk" er af. Citaat:

    "Sucralose is een synthetische zoetstof op suikerbasis."

    Daarom was mijn commentaar eerder zeer positief en noem ik het nu "een gemiste kans". Het is ook nog steeds een positieve commentaar, zij het met een kritische noot voor een marketing detail. De verwarring ontstaat doordat Tagatesse en Tagatose al zeer verwant klinken. Ik was er nl. ook ingelopen. Ik zie er dan ook geen toeval in dat de naam zo gekozen is.

    Of Sucralose an sich schadelijk is voor de mens, kan ik niet uitmaken. Maar dat is ook niet het punt. En ik denk niet dat ik zoveel kritischer ben dan andere consumenten. Dat werd trouwens ook al aangestipt in de eerste reactie, van lezer docchris.

    Wim.

    Beantwoord dit bericht

 • Tagatesse is niet natuurlijk Le 5 mei 2009 à 21:19, door wim

  Je hebt 100% gelijk, Joachim. Ik ga de tekst van het artikel ook in die zin aanpassen. Bedankt voor het melden.

  Sucralose is een synthetische zoetmaker waar weinig natuurlijks aan is.

  Gelukkig zijn er oplettende lezers hier ;-)

  Beantwoord dit bericht

 • D-Tagatose Le 27 oktober 2009 à 15:58, door docchris

  D-Tagatose was een patent van de Amerikaanse farma groep Spherix INC. De patenten vervielen in augustus 2006 in de US en augustus 2007 in Europa.
  Spherix ontwikkelde het product als een Pre-biotische suiker, met als doel de maximale restitutie van darmflora na een chirurgische ingreep aan de colon.

  De Foodgrade versie werd in 1996 in licentie gegeven aan de Deens zuivelgroep ARLA FOODS. Arla gebruikte de chemische processen om D-Tagatose te produceren.
  In december 2005 werd D-Tagatose ook goedgekeurd als Novelfood in de Europese gemeenschap.De kostprijs van dit chemische proces maakte de kost van D-tagatose prohibitief en Arla besloot dan ook in de lente van 2006 om te stoppen met de Tagatose productie.

  Het Belgische NUTRILAB NV. werkte aan de ontwikkeling van een enzymatische proces , dat de kostprijs tot 20% van het chemische proces terugbracht.

  Om de markt kennis te laten maken met de kwaliteiten en de voordelen van D-Tagatose , kocht Nutrilab NV. De wereldwijde stock van ARLA Foods in afwachting van de goedkeuring van het enzymatische proces door de Europese overheid. Deze goedkeuring wordt verwacht in de eerste semester van 2010.

  Met de D-Tagatose , die Nutrilab NV. van Arla Foods overnam ontwikkelde het de tafel zoetstof TAGATESSE.
  Het doel daarvan was de voordelen van Tagatose ter beschikking van elk gezin te plaatsen.
  D-Tagatose heeft echter een nogal vervelende eigenschappen. Het heeft wat men noemt een hoge MAILLAD REACTIE (de eigenschap van zeer snel heel bruin zeklfs zwart te wormen wanneer men het verwarmd in aanwezigheid van eiwitten. ) Dus bakken zonder er wat aan te doen is problematisch. Dus moest Nutrilab NV. er een oplossing aan breien. Deze werd gevonden in het toevoegen van een andere suiker een polyol ISOMALT. Deze Isomalt verhindert het zwartbakkan van het baksel, maar is lang niet zo zoet
  als D-Tagatose.

  Bovendien werd er , om de darmfunctie maximaal te stimuleren en het voldaan gevoel te promoten ,20% natuurlijke vezels aan toegevoegd.

  Maar ook vezels zijn niet zo zoet als suiker of D-Tagatose.Om het verlies van dit zoet gevoel een beetje te compenseren werd er 0.2% Sucralose aan toegevoegd...ENKEL 0.2%

  Dat is nizet natuurlijk , en dus is Tagatesse ook niet echt natuurlijk. Maar de verschrikkelijke chloor verbinding in Sucralose , waar men zo vreselijk moord en brand over schreeuwt is niet anders dan deze in het gewone tafelzout (Natrium cloride) en ik denk niet dat daar veel problemen over worden gemaakt.

  Beantwoord dit bericht

  • Sucralose Le 23 mei 2010 à 10:05, door Stefaan

   In het antwoord van Damhert op de sucralose staat dat er drie hydroxyl groepen in een suiker zijn vervangen door en chloor atoom. Daarbij wordt de vergelijking met het chloorion in een molecule keukenzout gemaakt. Dit is wetenschappelijk volledig onjuist en bestempel ik als ’desinformatie’.
   In een zout molecule spreken wij over een ionen binding. Dit wil zeggen dat het natrium en het chloor zich gaan splitsen als men de molecule in een vloeistof brengt. Dit is bij sucralose niet het geval. Bij sucralose spreken wij over een covalente binding. De chlooratomen splitsen zich niet af van de suiker molecule en de binding is zeer stabiel. Als men een vergelijking wil maken met andere chemische bindingen moet men ze vergelijken met de bindingen in koelmiddelen en andere gehalogeneerde organische verbindingen. Dit zijn echter verbindingen die wegens hun stabiliteit in het milieu onder toenemende kritiek staan. De toevoeging van sucralose aan een product dat een natuurlijke en gezonde suikervervanger wil zijn is mijns inziens dan ook niet verantwoord, en de beschouwingen van Damhert over het bakken doen hier niet ter zake. Indien de suiker niet gebruikt kan worden om te bakken dan is dat maar zo. Voor Damhert betekent dit echter een verkleining van het markt potentieel wat natuurlijk niet kan!
   Als Damhert zijn reputatie hoog wil houden moeten zij meer ernst aan de dag leggen en wetenschappelijk verantwoorde zaken publiceren.

   Een ontgoochelde consument.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden