Homepagina > Het doel van Objectief.be > Blog > De eeuwige zoektocht naar informatie

De eeuwige zoektocht naar informatie

woensdag 15 april 2009, door wim

Deze site bevat ondertussen heel wat informatie. De hoop ooit alle ingrediënten te omvatten heb ik al lang opgegeven, want ik vind er wekelijks nog steeds nieuwe. En dat ondanks het feit dat de rubriek Ingrediënten toch al meer dan duizend artikels bevat. En ik heb die zeker nog niet allemaal mogen proeven.

Bij mijn zoektocht naar informatie kom ik natuurlijk heel veel bronnen tegen. Van wetenschappelijk tot humoristisch, als je iets in Google intikt, weet je nooit op voorhand waar je precies belandt. Dat is vaak ook het leuke aan deze hobby.

Ik wil dan ook graag een aantal van die bronnen met jullie delen. En omdat deze site Nederlandstalig is, ga ik me hier beperken tot Nederlandstalige sites. Een beetje chaotisch lijstje is het geworden, maar dat garandeert dat vrijwel iedereen er iets naar zijn gading kan in vinden.

Fora

Een schitterend forum, en het enige Nederlandstalige culinaire forum dat echt de moeite is, wat mij betreft, Koksforum.nl. Er worden heel wat ingediënten besproken, maar er komen vooral dagelijks professionele chefs die op je vragen kunnen antwoorden. Hou er dan wel rekening mee dat simplistische vragen mogelijk geen antwoord krijgen, maar verder is deze gemeenschap heel rijk aan kennis, heel open en heel vriendelijk. Doordat ze dagelijks bezig zijn met voeding, vind je hier vaak ook nieuwigheden op de markt, zoals zwarte knoflook, vingerlimoen en zeepiemel, bv. Registreren is dan ook sterk aangeraden, maar er is ook meer dan voldoende leesvoer voor wie daar geen zin in heeft.

Vermeldenswaard is ook Kokkie Blanda.nl. Het is een forumsite met Aziatische recepten, alhoewel de aanhef van de site het ook heeft over mediterrane recepten. De organisatie van de site is niet helemaal in orde, maar het is alleszins bruikbaar, er zijn heel veel recepten en er wordt aan gewerkt. Het forum zelf is heel nieuw, er zijn op dit moment nog maar enkele bijdragen.

zoekmachine die 145 sites met recepten met op dit moment 184.527 recepten doorzoekt.

Blogs

Vlaamse recepten van 1900, één van mijn persoonlijke favorieten, besteedt aandacht aan de geschiedenis van de Vlaamse keuken. Veel verder terug gaan dan 1900 wordt moeilijk, dus beperkt de schrijver zich gelukkig tot deze periode. Het blog is gebaseerd op de recepten van overgroottante Sylvie, die keukenmeid was bij een Gentse adellijke familie de Guetta. Hij schrijft trouwens ook over de Gentse kok Cauderlier, die ook hier al aan bod kwam in "Vlaamse kookboeken door de eeuwen heen".

NOTA 14.8.2013: bovenstaande site is niet meer online.

Een heel mooi blog met meer dan duizend recepten, is dat van Tripmadmam. Het is ook ronduit fraai geschreven en heel mooi van opmaak.

NOTA 14.8.2013: bovenstaande site is niet meer online.

Zeer professioneel gerund, zowel qua opzet als qua inhoud, is La Cucina.be. Er is ook een forum, maar dat heeft meer weg van een advertentie rubriek dan van een echt forum. De recepten zijn echter zonder meer de moeite waard.

Een leuk geschreven blog van een professionele kok is Keukenweetjes op senioren net. Veel praktische wetenswaardigheden gebracht door een ervaren chef die ondertussen mijmert over z’n multiculturele leefwereld.

Hungry feelings is dan weer een zeer leesbaar en professioneel verzorgd blog over eten, geschreven door iemand die steeds op zoek blijft.

NOTA 14.8.2013: bovenstaande site is niet meer online.

Een leuk Nederlands food-blog is het Ministerie van eten en drinken. De schrijfster probeert heel veel recepten en rapporteert er op een smakelijke manier over. Het feit dat ze de meeste tijd in ’t zuiden doorbrengt heeft er misschien mee te maken dat ze eerder als een boergondische overkomt dan als een hollandse.

NOTA 14.8.2013: bovenstaande site is niet meer online.

C&C Culinair heeft heel wat minder recepten, maar meer restaurant tips. Verzorgd en zeer leesbaar.

Lekker koken is het blog van Fons De Houwer, een chef afkomstig uit de streek rond Beerse, die de moeite neemt z’n recepten duidelijk en precies uit te schrijven. Jammer genoeg zijn de links op het blog vergiftigd door reclame voor hollandse dieetpushers, maar mogelijk heeft Fons daar niks mee te maken. Ze worden immers geautomatiseerd door een zgn. "Blogroll".

Andere

Chef op bestelling is de site van Filip Fransen, een zeer getalenteerde kok die graag bij je thuis komt koken. Hij verzorgt dan alles, van menukeuze en shopping tot afwas. Dit is een formule die meer en meer schijnt aangeboden te worden, maar voor zover ik kan inschatten, is Filip hierin de absolute top. De zwaartepunten van zijn keuken liggen bij eerlijke producten en vakkennis, waar ik me zonder meer kan bij aansluiten.

Mmmmmh.be is een kookschool, maar heeft ook een ruime selectie internationale recepten aan te bieden.

Dit artikel beantwoorden