Homepagina > Het doel van Objectief.be > Deelname aan de site

Kan ik meewerken?

Deelname aan de site

Van lezer naar redakteur.

zaterdag 1 mei 2004, door wim

Wil je meewerken aan de inhoud van een bepaalde rubriek? Laat het ons weten, je bent welkom!

Ben je gebeten op spellings, grammatika- en andere fouten? Voel je je geroepen de onze te verbeteren? We horen het graag!

Wil je zelf al eens een artikel schrijven over... ? Laat het ons weten, je krijgt dan een paswoord waarmee je heel eenvoudig artikels online kan schrijven. Het enige wat je nodig hebt, is een Internet verbinding met een redelijk up-to-date browser.

Ben je fotograaf of maak je leuke tekeningen, bv. ikoontjes? Ook die zijn welkom en je naam wordt vermeld in de colofon.

4 Berichten

  • vraagje over kruidenmengsel Le 5 juni 2008 à 10:49, door herculaneum

    ik heb een vraagje ! wanneer jullie spreken over berbere is dit dan hetzelfde als ras el hanout ? mij gedachtengang hierbij is als volgt: berbere>berber berber>marokko marokko>tajine tajine>ras el hanout ? of is dit een ander kruidenmengsel, zo ja zou ik graag wat verdere uitleg hebben over herkomst en gebruik.
    bij voorbaat dank voor jullie reactie
    leo habets
    leohabets@hotmail.com

    Beantwoord dit bericht

    • vraagje over kruidenmengsel Le 6 juni 2008 à 09:34, door herculaneum

      ik ben er zelf al uit na wat speurwerk op het net en uit verschillende bronnen heb ik het volgende :

      Berbere Ethiopische keuken

      Berbere is een zeer pittig specerijenmengsel dat de grondslag vormt van de keuken van Ethiopië.
      Het is samengesteld uit velerlei specerijen, maar essentieel zijn hete rode peper en fenegriek.
      Berebere kan als droog mengsel worden bereid of als een pasta.

      Ingrediënten
      1 theelepel chilipoeder (of meer naar smaak)
      ½ theelepel gemalen fenegriekzaad
      ½ theelepel gemalen gember
      ½ theelepel gemalen kaneel
      ½ theelepel gemalen kardamom
      ½ theelepel zwarte peper
      zout naar smaak

      Bereiding
      Vermeng alle ingrediënten.

      Opmerkingen, tips, en variaties
      Rooster de specerijen (zonder olie) in een zware pan op laag vuur voor het verkrijgen van een meer intense smaak.

      Voeg hier eventueel een of meer van de volgende ingrediënten aan toe:
      snufje nootmuskaat en/of kruidnagel en/of piment
      1 theelepel gemalen komijn en/of koriander
      1 theelepel knoflookpoeder
      1 theelepel gedroogde basilicum

      Voeg voor een pasta-achtige berbere een of meer van de volgende ingrediënten aan toe:
      1 eetlepel fijngehakte uien of sjalotten
      1 theelepel tomatenpasta
      1-3 eetlepels water
      Vervang het knoflookpoeder door 1 teentje knoflook, uitgeperst.
      Vervang de gemalen gember door 1 cm fijngehakte verse gember.

      Variatie op ``Berbere`` Afrikaanse Kruidenmengeling

      2 theelepels komijnzaad
      4 kruidnagels heel
      3 / 4 theelepel kardemomzaden
      1 / 2 theelepel zwarte peperkorrels
      1 / 4 theelepel piment heel (Jamaicapeper)
      1 theelepel fenegriekzaden
      1 / 2 theelepel korianderzaden
      10 kleine gedroogde rode pepertjes
      1 / 2 theelepel geraspte gember
      1 / 4 theelepel kurkuma (geelwortel)
      1 theelepel zout
      2 1 / 2 eetlepels paprikapoeder
      1 / 8 theelepel kaneelpoeder
      1 / 8 theelepel kruidnagel gemalen

      Rooster in een pan op laag vuur het komijnzaad, de kruidnagels, de kardemomzaden, de zwarte peperkorrels, de piment, de fenegriekzaden, en de korianderzaden gedurende 2 minuten onder voordurend roeren.
      Neem de pan van het vuur en laat gedurende 5 minuten afkoelen.
      Verwijder de steeltjes van de rode pepertjes.
      De geroosterde specerijen en de rode pepertjes in een vijzel fijn malen, en mengen met de overige ingrediënten.
      Bewaren in de koelkast in een goed gesloten pot.

      Beantwoord dit bericht

      • recept: tarte tatin Le 6 juni 2008 à 09:54, door herculaneum

        Tarte Tatin (op mijn wijze)

        Benodigdheden:
        1kg Appels (als je ze kunt vinden, neem dan lekkere)
        Kaneelpoeder
        100 á 125 gr gewelde gele rozijnen (sultana`s ) of boerenjongens (de jongens zijn mijn favoriet, want dit zijn gele rozijnen op jenever en ik moet toegeven tot dit een enorme bijdrage doet aan het eindresultaat, doe de jongens bij de appelschijfjes en drink de jenever op)
        Suiker en 1 zakje vanillesuiker
        Rum of kirsch extract (dit vind je o.a. bij de GB in de bakafdeling, hier vind je ook de vanillesuiker)
        1 lap bladerdeeg, bij de betere voedingswinkel in de koeling (ga dus naar de Aldi)
        Karamelsaus (Aldi)

        Voor de saus:
        Bereid een pakje custardpudding op de aangegeven wijze, laat de pudding half afkoelen en voeg dan een potje room van 250 ml en wat vanillesuiker en nog wat van het Rum of kirsch extract toe (dit naar jou smaak).

        Werkwijze (dit is een algemene gebruikte term, en wees niet bang, dit heeft niks met werken uit te staan, om dit te begrijpen moet je aan de boerenjongens denken !!!!!!!)

        Schil de appels en verwijder de klokkenhuizen, snijd ongeveer 2 appels in ronde schijven van plus minus 4 millimeter en houden deze apart, de overige appels in kleinere schijfjes van dezelfde dikte ( doe dit snel om het verkleuren van de appels te voorkomen, je zou dit ook kunnen voorkomen door er wat citroensap over te sprenkelen maar dit proef je natuurlijk ook in het eindresultaat).
        Nu begint het echte werk !!!!!! Meng de stukjes appel met de suiker en vanillesuiker een flinke dosis kaneel en de jongens of de gewelde rozijnen besprenkel het geheel met wat van het extract. Neem een springvorm van ongeveer 30 centimeter, giet hierin wat van de karamelsaus, een dun laagje, leg hierop de ronde appelschijven, dan de gemengde appelstukjes in bolle vorm hierover heen, neem dan het bladerdeeg en leg dit bovenop het geheel, druk het deeg aan de rand voorzichtig tussen de springvorm en de appel, als je zover bent heb je al redelijk goed gewerkt en mag je nog wat van de boerenjongens nemen, niet te veel wat je moet nog ff alert blijven, want we gaan het geheel nu in een voorverwarmde oven zetten op 180 graden ongeveer 25 minuten, het kan ook in de microwave, gebruik dan gewoon de taarttoets.(ik gebruik altijd de microwave, ik verwarm hem dan ook voor door het taartprogramma ongeveer 5 minuten te laten draaien zonder taart erin, en dan opnieuw te beginnen.

        Serveren: warm de taart ff in de micro, en serveer hem dan met de saus (de saus niet erover doen )

        Beantwoord dit bericht

        • Reacties op deze site Le 8 juni 2008 à 14:54, door wim

          Beste allemaal,

          Reageren op deze pagina is zeker niet "verboten" ;-)

          Het is echter handiger als je dat doet bij de desbetreffende pagina. Ik ben blij dat herculaneum berbere en ras-el-hanout zelf heeft kunnen terugvinden via Grote Vriend Google. Ook bedankt, herculaneum, voor je Tarte tatin recept.

          Wat betreft de inlogproblemen van majesteit, zal ik de eerste post, zoals gevraagd, verwijderen. Ondertussen probeer ik me maar mijn eerste stappen in de computerwereld te herinneren.

          De aanlogprocedure is een beetje ingewikkeld, voornamelijk om spambots te voorkomen. Als je dat niet doet, wordt je site binnen de kortste keren onder de voet gelopen door berichten over blauwe pilletjes, lichaamsdeelvergrotingen en ander dubieus gedoe. Het spijt me echt jullie te moeten vervelen met deze procedure, maar het kan niet anders. ;-(

          Een "normaal" emailadres zal majesteit hier dan ook niet vinden, om dezelfde reden. Dat betekent ook niet dat de zoekfunctie niet werkt, maar die is juist geoptimaliseerd om culinaire dingen te vinden, en contact is, vrees ik, een woord dat op de spamlist staat.

          Pas ook een beetje op met copieer-en-plak acties. Het is zeer welkom dat je hier informatie post over voeding, maar er bestaat ook nog zoiets als copyright. Kijk alsjeblief even na of de auteur van hetgeen je copieert, dat ook toestaat. Op deze site zijn we wat betreft, zeer soepel, maar we vragen UITDRUKKELIJK de bron te vermelden. Dat niet zozeer omdat we zo fier zijn op wat er geschreven staat, of omdat we er graag geld zouden voor zien, maar vooral om ervoor te zorgen dat er ook feedback kan komen. De enkele extra bezoekers die dat oplevert, zijn ook welkom, natuurlijk ;-)

          In ieder geval, bedankt voor de leerzame bijdragen, allemaal.

          Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden