Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Dille [Anethum graveolens]

Dille [Anethum graveolens]

donderdag 29 april 2004, door wim

Dille is een eenjarige plant die hier gekweekt wordt, maar ook wel eens verwilderd voorkomt. Dille werd in Frankrijk gepopulariseerd door Charlemagne. Het is in zijn tijd dat anijs uit het Midden-oosten ingevoerd werd. Ondanks de Mediterrane oorsprong is dille een plant die zelfs in zeer noordelijke streken kan groeien. Het bevordert de spijsvertering, is eetlustopwekkend en kalmeert.

Dille

Nooit laten meekoken! Het aroma van de blaadjes is zeer fragiel. Je kan ze gebruiken bij aardappelen, komkommer, tomaat, eieren, paddenstoelen en allerlei vleesstoofpotjes, vooral schapenvlees en varkensvlees.

Dillezaadjes zijn een essentieel onderdeel van kruidenazijn voor de inmaak van bv. augurken. Ze bevatten carvon, een terpeen, dat ze een zwakke ontsmettende werking geeft.

Dit artikel beantwoorden