Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Drakenvrucht, pitaya [Hylocereus spp]

Drakenvrucht, pitaya [Hylocereus spp]

dinsdag 2 juli 2013, door wim

De Pitaya komt uit het noorden van Zuid-Amerika, Centraal Amerika en Mexico en wordt geteeld in tropisch Amerika en op sommige plekken in Afrika, Azië (vooral Thailand) en Australië. Er zijn een twintigtal soorten, maar de volgende drie worden het meest commercieel geteeld:

- Hylocereus undatus heeft wit vruchtvlees en een rozerode schil
- Hylocereus megalanthus heeft wit vruchtvlees en een gele schil
- Hylocereus polyrhizus of H. costaricensis heeft rood vruchtvlees en een rozerode schil

Culinair is vooral Hylocereus megalanthus, de gele pitaya van belang. De vrucht daarvan heeft wit, sponzig vruchtvlees met kleine zwarte zaadjes erin. Deze pitaya is meestal van Colombia afkomstig en is zoet, de smaak doet aan kiwi denken.

De pitaya’s met roze schil hebben minder aroma en neigen soms naar smakeloos omdat de vruchten over het algemeen te onrijp worden geoogst en de vrucht niet narijpt.

JPEG

Andere namen:
Drachenfrucht (Duits), Cactus trepador (Spaans),

Hylocereus polyrhizus is in de EU database niet bekend als geschikt voor voeding, Hylocereus undatus en Hylocereus megalanthus wel.

Deze cactus zat voorheen in het geslacht Selenicereus, maar wordt nu bij Hylocereus ingedeeld.

Dit artikel beantwoorden