Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Duivelsklauw [Harpagophytum procumbens]

Duivelsklauw [Harpagophytum procumbens]

zondag 2 februari 2014, door wim

Duivelsklauw, Harpagophytum procumbens, is afkomstig uit de woestijngebieden van Namibië, Botswana en Noordelijk Zuid-Afrika. De plant wordt ook wel naar zijn herkomst vernoemd, ’bitterwortel van Namibië" of "wortel van Windhoek". Hij groeit uitlopers, die in het voorjaar met schitterende rood-paarse bloemen bedekt zijn. Hij heeft ook een dikke penwortel, die tot anderhalve meter diep de grond inboort en zich aan het uiteinde vertakt in twee zijwortels, die haaks op de hoofdwortel groeien. Deze zijwortels hebben knolachtige uitwassen, die de werkzame stoffen bevatten. De knollen zijn tot 6 cm dik en 20 cm lang en groeien ongeveer 1 m diep. Ze smaken heel bitter, maar hebben zo goed als geen aroma.

Het fraaie uiterlijk is echter eerder bedrieglijk. Na de bloei ontstaan er snel houtachtige vruchten met haken, die zich als een klauw vasthechten aan alles wat in de buurt komt. Dat gebeurt vooral met schapen, waardoor men deze plant ook wel eens "wolspin" noemt.

De knollen worden in ronde schijfjes gesneden en in de zon gedroogd.100 kg knollen wegen na het drogen nog zo’n 15 kg. Ze bevatten Iridoïdglycosiden, meer bepaald tot 2% harpagoside, procumbide bitterstoffen, glucokininen en veel suikers: tot 70 % van het droge gewicht aan stachyose, glucose en saccharose.

Harpagophytum procumbens

Harpagoside is erkend als effectieve pijnstiller voor rugpijn, maar het heeft ook wisselwerkingen met geneesmiddelen als ticlopidine en warfarine (ADP receptor inhibitoren, ook wel "bloedverdunners" genoemd). Bij gebruik ervan moet je dus je arts raadplegen!

Andere namen:
Devil´s Claw (Engels), griffe du diable (Frans), harpago (Portugees), afrikanische Teufelskralle (Duits), Uña del diablo (Spaans), harpago ört (Zweeds).

Deze plant is alleen toegelaten als voedingssupplement in de EU.

Dit artikel beantwoorden