Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Kleurstoffen > E120 karmijnzuur

E120 karmijnzuur

woensdag 31 maart 2004, door wim

Natuurlijke rode kleurstof, gemaakt van schildluizen van de Coccus cacti soort. Er is ook een variant die door genetisch gemanipuleerde bacteriën geproduceerd wordt. Deze kleurstof is zeer goed oplosbaar in water.

Het wordt vooral in snoep, ijs, limonades, yoghurtdrinks en vruchtennectars gebruikt.

- E120I Karmijn, is de pure kleurstof
- E120II Cochenille of karmijnzuur is het ruwe extract

Acceptabele dagelijkse inname (ADI): Tot 5 mg/kg lichaamsgewicht.

Een effect op hyperactiviteit bij kinderen is beschreven in relatief zeldzame gevallen. Wel zorgt karmijnzuur voor contactallergie op de huid bij gebruik in cosmetische produkten.

3 Berichten

Dit artikel beantwoorden