Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Kleurstoffen > E150c ammonia karamel

E150c ammonia karamel

woensdag 31 maart 2004, door wim

Giftige bruine kleurstof, gemaakt door suikers droog te verhitten in aanwezigheid van ammoniak.

Het wordt gebruikt in allerlei voeding, van bier en sterke drank over gebak en brood tot sojasaus.

Acceptabele dagelijkse inname (ADI): Tot 200 mg/kg lichaamsgewicht.

Verhindert de opname van vitamine B1. Mogelijk gevaarlijk voor astmalijders. Bijwerkingen zijn eigenlijk alleen bekend van E150c en d, waarbij vooral darmklachten gemeld worden bij hoge inname van deze stoffen. Echter, karamel is een zeer complex mengsel en de toxicologische evaluaties zijn nog niet geheel afgerond.

3 Berichten

  • E150c ammonia karamel Le 13 november 2008 à 14:52, door struikroos

    Ik heb een recept voor bonbons, maar daar moet ammonium in.
    Nu behoeven bonbons niet te rijzen, maar wat doet ammonium precies en waar kan ik het vinden?

    Beantwoord dit bericht

    • E150c ammonia karamel Le 14 november 2008 à 13:16, door wim

      Ammonium?

      Ammonium is een negatief ion van ammoniak (NH4+). Als dusdanig is het niet eens te koop. Vermoedelijk bedloelt men een rijsmiddel en dat zou dus een zout van ammonium kunnen zijn.

      In de industrie worden die rijsmiddelen veel gebruikt voor koekjes. Die geven dan bij ’t bakken een sterke ammoniak lucht af.

      Zelf zou ik een dergelijk recept vermoedelijk niet gebruiken. Ten eerste: wat doet een rijsmiddel in bonbons? En ten tweede: om welk zout gaat het precies? Ik vermoed ammonium carbonaat, maar de lijst is lang...

      Beantwoord dit bericht

    • E150c ammonia karamel Le 7 februari 2013 à 20:46

      Bonbons maken met E150 c ?
      Waarom gebruik je deze rotzooi !
      Ga gewoon uit van eerlijk grondstoffen.
      Bijvoorbeeld: hazelnoot-pate gemengd met 40 % gesmolten chocolade : mengen en opwarmen tot ca. 39 gr.C. Op een koele aanrecht storten en steeds omscheppend afkoelen tot ca. 29 c en dan verwerken: daarna deze vulling uit rollen tussen twee velletjes papier tot de dikte die je wil. Even wachten tot de vulling stugger wordt. Daarna snijden tot blokjes en met een vorkje door gesmolten chocolade onderdompelen en af laten koelen. ( Deze chocolade moet wel ’getempereerd worden. Als je niet weet wat dat is: laat maar weten.)
      Of de vulling in een vormpje van chocolade spuiten.
      Succes !

      Chocoprins.

      Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden