Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Kleurstoffen > E161 geel

E161 geel

woensdag 31 maart 2004, door wim

E161a is flavoxanthine en vind je meestal in speculaas. Het wordt gewonnen uit de bloemblaadjes van boterbloem.

E161b is luteïne, vooral gebruikt in ijs. Dit is een carotenoïde, dat vooral voorkomt in eigeel, maïs, spinazie, andijvie en groene kool voorkomt. Proefdieronderzoek heeft uitgewezen dat luteïne de groei van borsttumoren remt. Carotenoïden zijn anti-oxydanten.

E161c is cantaxanthine, een roze kleurstof uit schaaldieren of flamingoveren die vooral in ijs gebruikt wordt. Het kan ook synthetisch worden vervaardigd uitgaande van hydro-beta-caroteen. Je vindt het in straatsburgse worst, zalmforel en eierdooier.

E161d is rubixanthine. Natuurlijke kleurstof aanwezig in veel planten. Commercieel geïsoleerd uit Rosa (roos) soorten.

E161e is violoxanthine. Natuurlijke kleurstof aanwezig in veel planten. Commercieel geïsoleerd uit Viola (viooltje) soorten.

E161f is rhodoxanthine. Natuurlijke kleurstof aanwezig in veel planten en vogels. Commercieel geïsoleerd uit verschillende soorten planten.

E161g is canthaxantine. Wordt veel aan veevoer voor aquacultuur en gevogeltekweek (zo kweek je bv. roze kanaries) toegevoegd en zou zo een indirecte bedreiging voor je gezondheid kunnen vormen. Het wordt ook aan legkippen gegeven om een donkerder gele dooier te krijgen. Het wordt ook gebruikt in "bruiningstabletten". Het is alleen in vet oplosbaar.

E161h is citranaxanthine. Natuurlijke kleurstof aanwezig in veel planten. Commercieel geïsoleerd uit diverse planten.

E161j is astaxanthine, commercieel geproduceerd uit krill of uit aardolie.

Het zijn natuurlijke kleurstoffen, maar sommige zijn zeer berucht om hun allergene bijwerkingen, vooral in combinatie met benzoëzuur.

Dit artikel beantwoorden