Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Bewaarmiddelen > E202 kaliumsorbaat

E202 kaliumsorbaat

woensdag 31 maart 2004, door wim

Deze groep omvat:

- t-2,4-hexadieenzuur kalium zout
- 2-propenylacrylzuur kalium zout

Kalium zout van sorbinezuur, een natuurlijk zuur van de bessen van de lijsterbes Sorbus aucuparia, waar de naam ook aan is ontleend. Commercieel wordt het chemisch gemaakt via verschillende processen.

Sorbinezuur en sorbaten zijn conserveermiddelen, vooral werkzaam tegen schimmels en gisten in een licht zure omgeving. Ze werken niet tegen bacteriën. Het werkt evenmin bij niet zure producten (pH boven 6.5).

Kaliumsorbaat is een veelgebruikt synthetisch bewaarmiddel dat je o.a. in sauzen, citrussap en snacks terugvindt. Bij sommige vleeswaren wordt het ook als oppervlaktebehandeling gebruikt. Ook in roggebrood wordt het gebruikt.

Acceptable dagelijkse inname (ADI): Tot 25 mg/kg lichaamsgewicht

Een klein percentage van de bevolking heeft last van allergische reacties.

Dit artikel beantwoorden