Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Bewaarmiddelen > E214 ethyl-p-hydroxybenzoaat

E214 ethyl-p-hydroxybenzoaat

woensdag 31 maart 2004, door wim

Ethyl-p-hydroxybenzoaat is een synthetische ester van benzoëzuur. Benzoëzuur, benzoaten en benzoëzuur-esters komen voor in de meeste soorten fruit, vooral in bessen. Met name cranberries bevatten erg veel benzoëzuur. Behalve in fruit komen benzoaten ook voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten (door bacteriële fermentatie). Commercieel wordt benzoëzuur chemisch gemaakt uit tolueen, waarna het wordt veresterd.

Benzoëzuur esters worden gebruikt als conserveermiddel tegen gisten en schimmels. Ze zijn niet erg effectief tegen bacteriën. De werkzaamheid is niet afhankelijk van de zuurgraad. Aangezien de oplosbaarheid van benzoëzuur esters slecht is, is de toepasbaarheid beperkt.

Als conserveermiddel in een groot aantal levensmiddelen en cosmetica.

Acceptable dagelijkse inname (ADI): Tot 10 mg/kg lichaamsgewicht

Bij normale concentraties zijn geen bijwerkingen te verwachten. Benzoëzuur esters kunnen allergische reacties veroorzaken. Bij gebruik in cosmetica wordt regelmatig een contact allergie beschreven, dit komt echter zelden voor bij levensmiddelen.

Dit artikel beantwoorden