Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Bewaarmiddelen > E215 natriumzout van ethyl-p-hydroxybenzoaat

E215 natriumzout van ethyl-p-hydroxybenzoaat

woensdag 31 maart 2004, door wim

Synthetische ester van benzoëzuur. Benzoëzuur, benzoaten en benzoëzuur-esters komen voor in de meeste soorten fruit, vooral in bessen. Met name cranberries bevatten erg veel benzoëzuur. Behalve in fruit komen benzoaten ook voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten (door bacteriële fermentatie). Commercieel wordt benzoëzuur chemisch gemaakt uit tolueen, waarna het wordt veresterd.

Benzoëzuur esters worden gebruikt als conserveermiddel tegen gisten en schimmels. Ze zijn niet erg effectief tegen bacteren. De werkzaamheid is niet afhankelijk van de zuurgraad. Aangezien de oplosbaarheid van benzoëzuur esters slecht is, is de toepasbaarheid beperkt.

Als conserveermiddel in een groot aantal levensmiddelen en cosmetica.

Acceptable dagelijkse inname (ADI): Tot 10 mg/kg lichaamsgewicht

Benzoëzuur esters kunnen histamine vrijmaken en daardoor allergische reacties veroorzaken. Bij gebruik in cosmetica wordt regelmatig een contact allergie beschreven, dit komt echter niet voor bij levensmiddelen.

Dit artikel beantwoorden