Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Bewaarmiddelen > Fungicides > E233 thiobendazol

E233 thiobendazol

woensdag 31 maart 2004, door wim

Synthetisch schimmelwerend middel dat vooral op de schil van citrusvruchten gebruikt wordt. Dit is één van de redenen waarom je citrusschil alleen van biologische citrusvruchten mag gebruiken. Daarnaast vind je het ook op bananen. Door de EU richtlijn 98/72 moet het niet meer vermeld worden op de verpakking.

Biologische citrusvruchten zitten individueel verpakt in een speciaal cellofaan zakje, dat maar in één richting gas doorlaat, zodat de citrusvrucht kan ademen, maar er verder niks kan bijkomen.

Naast toepassing als fungicide op citrus- en andere vruchten vind het ook toepassing als geneesmiddel, o.a. bij worminfecties, als ontsmettend middel voor flessen, blikjes en kroonkurken.

Deze stof is door Richtlijn 2003/114/EG niet langer een voedingsadditief, maar een gewasbeschermingsmiddel. En sinds 17 december 2009 heeft de Europese Commissie bifenyl opgenomen in de lijst van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen bij Richtlijn 91/414/EG.

Deze stof is erg schadelijk voor waterorganismen en mogelijk betrokken bij het resistent worden van de schimmel Aspergillus fumigatus

Dit artikel beantwoorden