Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Bewaarmiddelen > Antibiotica > E234 nisine

E234 nisine

woensdag 11 november 2015, door wim

Nisine is een eiwit dat als natuurlijk antibioticum van nature in kaas voorkomt. Het zorgt ervoor dat je kaas kan bewaren en laten rijpen doordat het de groei van gram-positieve bacteriën voorkomt. Eigenlijk is het biologische oorlogsvoering door Lactoccus tegen andere bacteriën, want als er melk in de buurt is, wil die het rijk voor zich alleen. De werking werd al in 1928 ontdekt. Tot de jaren ’50 moest Nisine uit kaas gehaald worden, waardoor het erg duur was.

De industriële versie wordt vandaag geproduceerd door genetisch gemodificeerde bacteriën, afgeleid van Lactococcus lactis, de gewone melkzuurbacterie en andere stammen, bv. Streptococcus thermophilus, de yoghurt bacterie.

Nisine wordt in bioreactors gemaakt uit suikers. De bacterie en het precieze proces zijn bijna altijd gepatenteerd, want Nisine is zowat het meest gebruikte bactericide in voeding. Het heeft ook in 50 jaar industrieel gebruik nog geen resistente bacteriën opgeleverd, wat op z’n minst opmerkelijk is.

Nisine onderdrukt in zeer lage doses ( 1-25ppm) zowat alle gevaarlijke bacteriën die algemeen voorkomen in voeding: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium botulinum, etc. In combinatie met EDTA of pasteurisatie werkt het ook tegen gram-negatieve bacteriën.

Naast in kaas en vleeswaren, is Nisine ook toegelaten in industriële gepasteuriseerde vloeibare ei producten zoals eiwit en dooier, maximaal 6,25 mg/l. Het komt dan ook in zeer veel bereide voedingsproducten voor en ook in vruchtensappen, bier, wijn, tandpasta, kauwgom en snoep.

De molecule van nisine is zo groot dat ze waarschijnlijk niet door je lichaam opgenomen wordt. Daar is echter voor mij geen wetenschappelijke zekerheid over, omdat dit mogelijk samenhangt met je darmflora.

Strict genomen zou Nisine geschikt moeten zijn voor veganisten, maar wie garandeert dat de bioreactor niet draait op bv. een glycogene suiker?

Nisine wordt ook buiten de voedingssector ook heel veel gebruikt in farmaceutische en schoonheidsproducten.

3 Berichten

 • E234 nisine Le 9 november 2015 à 19:11, door Nathalie Jansen

  Hallo Wim,

  Ik ben E-nummers aan het onderzoeken en ben nu aangekomen bij dit nummer, E-234. Ik wil vooral weten of het geschikt is voor veganisten. Volgens uw artikel wel. Volgens andere (oudere?) bronnen niet. Nu vroeg ik me af wat uw bron voor deze informatie is geweest. Dan kan ik mijn mede-veganisten hierover informeren.
  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groeten,
  Nathalie Jansen

  Beantwoord dit bericht

 • E234 nisine Le 10 november 2015 à 01:23, door wim

  Zijn bacteriën dieren of planten?

  Beantwoord dit bericht

  • E234 nisine Le 11 november 2015 à 12:57, door Nathalie

   Bacteriën zijn geen van twee. Het is een aparte groep. In het artikel stond dat deze bacterie op een voedingsbodem van suiker en water werd gehouden. Ik vroeg mij af hoe u aan deze informatie bent gekomen (wat uw bron is geweest) Ik kan zelf namelijk niks vinden, behalve dan dat er een dierlijke voedingsbodem wordt gebruikt (melk) Dat verschil is nl belangrijk voor veganisten en anderen die geen dierlijke producten willen gebruiken.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden