Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Smaakversterkers > Voedingszuren > E262 natriumacetaat

E262 natriumacetaat

woensdag 31 maart 2004, door wim

Natriumacetaat en natrium-waterstofacetaat zijn twee synthetische bewaarmiddelen. Ze worden vooral in sauzen gebruikt.

Natriumacetaat is de stof die bepaalde chips hun zoute smaak geeft.

Natriumacetaat is ook bekend als handverwarmer, vaak "heet ijs" genoemd. Als natriumacetaattrihydraat-kristallen (smeltpunt 58°C) verhit worden tot ongeveer 100°C (door ze in kokend water te leggen) smelten ze. Na afkoeling ontstaat een oververzadigde oplossing van natriumacetaat in water. Deze oplossing kan superkoelen naar kamertemperatuur, ver onder het smeltpunt, zonder kristallen te vormen. Door een metalen schijfje te knikken in de oplossing ontstaat een nucleatiecentrum waardoor de oplossing snel uitkristalliseert. Dit proces is exotherm, waardoor warmte vrijkomt.

Handwarmer voor (boven) en na gebruik (onderaan)

Dit artikel beantwoorden