Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Verdikkingsmiddelen > E407 carrageen

E407 carrageen

woensdag 31 maart 2004, door wim

Natuurlijk polysaccharide, gewonnen uit Iers mos, zeewier en vooral uit tropische wieren van het genus Kappaphycus en Eucheuma. Doordat het niet verteert, levert het ook geen caloriën.

Toepassing vindt het voornamelijk als verdikkingsmiddel, maar ook om bier of alcohol te klaren en als stabilisator in zuivel.

Het wordt veel gebruikt in zeer uiteenlopende produkten van chocomelk tot saus, maar ook in room, ketchup, boter, ijs, instant soep, yoghurtdrink, salades...

10 Berichten

 • E407 carrageen Le 6 november 2008 à 12:37, door n. akhrif

  Zijn hier schadelijke effecten van? het zit o.a. in de herbalife shakes. weet u daar meer van?
  mvg,
  Nadia

  Beantwoord dit bericht

 • E407 carrageen Le 22 december 2010 à 21:03, door peter

  E407 mag wat mij betreft worden aangemerkt als ROOD additief,
  dus absoluut vermijden. Ik kocht deze week spuitslagroom voor de Kerstweek.
  Normaal heb ik zoiets niet in huis. Ik eet het hele jaar biologisch en vegetarisch.
  Maar nu, na drie dagen buikkrampen en plotselinge zweren in mijn mond begon
  bij mij een stemmetje te roepen; de slagroom!
  De symptomen traden namelijk op sinds de dag dat ik de slagroom gebruikte.
  Ik ben gaan kijken op de verpakking, en wat ik niet opgemerkt had tussen
  de ingredienten was het middel carrageen... Ik las in het boekje over additieven, wat ik al enige tijd heb, dat E407 bij dierproeven zweren in de darmwand veroorzaakte, en ook bevorderend werkte voor (kankerverwekkende) gezwellen. Voilá. Waarschijnlijk dus ook voor zweren in mondholtes.

  Beantwoord dit bericht

  • E407 carrageen Le 22 december 2010 à 21:39, door wim

   Carrageen is 100% natuurlijk. Vermits het uit wieren gewonnen wordt en die uit de zee komen, kan het natuurlijk vervuild zijn. En het wordt heel vaak icm glutamaten en andere additieven gebruikt in de industrie.

   Er is mij ook niks bekend van dierproeven met carrageen. Het zou mij eerlijk gezegd zeer verbazen, vermits het al vele eeuwen in gebruik is als voedingsmiddel in kuststreken van Ierland tot Japan.

   Het veroorzaakt wel ontstekingen bij inspuiting net onder de huid. Mogelijk komt daaruit de verwarring. Maar als je ’t eet, wordt het niet eens opgenomen. Het is ook in onderzoek omdat het een anti-bacteriële werking heeft. Daarom wordt het ook in glijmiddelen gebruikt.

   Er is ook een een scheikundig veranderde vorm, polygeen. Dat heeft mogelijk kankerverwekkende eigenschappen, maar is niet toegelaten voor voeding in de EU, voor zover mij bekend. En industrieel gewonnen carrageen kan polygeen bevatten. Maar volgens de voorschriften van de EU zou dat moeten beperkt zijn tot 5%. En dat niveau zou ongevaarlijk moeten zijn.

   Zoals altijd, koop je beter producten zonder toevoegingen. Maar met room wordt dat al heel moeilijk, want als er geen carrageen in zit, zit er bijna altijd xanthaangom of een ander verdikkingsmiddel/stabilisator in.

   En room hoort zeker geen mondzweren (of aften?) te veroorzaken. Misschien is de room besmet?

   Beantwoord dit bericht

 • E407 carrageen Le 10 augustus 2015 à 10:59, door Ranjod singh

  Het is Kankerwekkend

  Beantwoord dit bericht

  • E407 carrageen Le 11 augustus 2015 à 17:03, door wim

   Dit artikel is dringend aan een update toe.

   Carrageen wordt door sommige mensen wel degelijk afgebroken in de darm en kan dan opgenomen worden. Het hangt af van de samenstelling van je darmflora of je carrageen verteert of niet. En dat zet al de andere conclusies op losse schroeven...

   Beantwoord dit bericht

 • E407 carrageen Le 29 maart 2016 à 19:07, door Alec Boswijk

  Een hele interessante kwestie, deze.

  Het bijzonder leerzame artikel dat ik bijsluit geeft ook aan dat "bijvoorbeeld (!!-Alec) E407 (carrageen) volgens Brussel (de EU-Alec) biologisch is, maar niet volgens Demeter, dat maar een handvol additieven van de culinaire avant-gardisten toestaat."

  Wie o wie gaat deze discrepantie tot op de bodem uitzoeken? Ik meen dat Greenpeace ooit het E-nummer boekje heeft gesponsord, maar wellicht heeft iemand andere suggesties.

  Alec Boswijk
  Alchemist Garden

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden