Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Verdikkingsmiddelen > E440 pectine

E440 pectine

woensdag 31 maart 2004, door wim

Pectine is de stof die van nature in het meeste rijp fruit zit, vooral in appelen, sinaasappelen en kweepeer. Het is een natuurlijk zuur polysaccharide. Deze stof doet de confituur opstijven.

- Pectine (E440a) die gewonnen wordt uit de afval van de ciderproduktie of sinaasappelschillen wordt aangeduid als E440I.
- Natriumpectaat staat bekend als E440II.
- Kaliumpectaat staat bekend als E440III.
- Ammoniumpectaat staat bekend als E440IV.
- Geamideerde pectine doet nog beter opstijven en staat bekend als E440b. Het wordt gemaakt door pectine met ammonia te behandelen, hierbij ontstaan amides van de zuurgroepen in het pectinemolecuul.

Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator

Je vindt het in confituur, jam, geleisuiker, vruchtenmoes en sauzen en allerlei andere produkten.

Pectine veroorzaakt bij hoge doses verstopping in het maagdarmkanaal. Hiervoor wordt het ook gebruikt in vermageringsprodukten omdat het het hongergevoel remt. Het wordt echter in de dikke darm gefermenteerd door de darmflora, waarbij winderigheid kan ontstaan. De vraag stelt zich ook of het bij sommigen geen verhoogd rendement van de spijsvertering veroorzaakt.

Dit artikel beantwoorden