Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Verdikkingsmiddelen > E441 gelatine

E441 gelatine

woensdag 31 maart 2004, door wim

Gelatine is een dikkingsmiddel dat in poeder of heldere blaadjes verkocht wordt. Het poeder kan je zo oplossen, de blaadjes moeten enige tijd geweekt worden in koud water voor je ze aan een bereiding kan toevoegen.

Gelatine wordt bereid van beenderen die bij de slager opgehaald worden. Voor moslims is er "halal" gelatine te koop, die gegarandeerd vrij is van varkensresten. Hier is echter serieuze twijfel aan, want de beenderen worden bij de slager niet gescheiden opgehaald. Daarom vermelden "halal" produkten dikwijls in grote letters "zonder gelatine" op het etiket.

Gelatine levert een volledig heldere, stijve vloeistof, die ook wel aspic genoemd wordt. In aspic worden vlees, vis of groenten gepresenteerd die zo koud gegeten worden.

Gelatine wordt ook gebruikt voor pudding. Vooral in de Angelsaksische landen zijn ze dol op hun "fruitjellies".

Een modernere vorm van dit bindmiddel is collageen. Je ziet het soms op de verpakking vermeld als bindweefsel Het kan rechtstreeks uit slachtafval gewonnen worden, of uit gelatine. Het laatste is echter duurder.

Dit artikel beantwoorden