Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Structuurverbeteraars > Verdikkingsmiddelen > E466 natrium carboxymethylcellulose, croscarmellose

E466 natrium carboxymethylcellulose, croscarmellose

woensdag 31 maart 2004, door wim

Gewijzigde cellulosegom, semi-synthetisch verdikkingsmiddel. Carboxymethylcellulose is een polysaccharide, gemaakt uit cellulose.

Het heeft vele functies, vergelijkbaar met cellulose, maar is veel beter oplosbaar. Vooral als verdikkingsmiddel, maar ook als vulmiddel, voedingsvezel, anti-klontermiddel en emulgator.

Je vindt het dan ook in allerlei produkten.

Carboxymethylcellulose is goed oplosbaar in water en kan deels gefermenteerd worden in de darm. Hoge concentraties geven darmproblemen, zoals verstopping, diarree, krampen en winderigheid.

Carboxymethylcellulose heeft een gunstige werking op het bloedcholesterolgehalte.

2 Berichten

 • E466 natrium carboxymethylcellulose, croscarmellose Le 13 september 2015 à 14:55, door H.Hageraats

  Ik heb een slechte nierfunctie. Is deze stof ook schadelijk voor de nieren.
  Hoor graag van u.
  Met vriendelijke groet,
  H.Hageraats

  Beantwoord dit bericht

  • E466 natrium carboxymethylcellulose, croscarmellose Le 13 september 2015 à 15:16, door wim

   Natrium croscarmellose wordt ook gebruikt als hulpstof in geneesmiddelen. O.a. in ontstekingsremmers en bij deze wordt gewaarschuwd dat de geneesmiddelen mogelijk minder geschikt zijn voor mensen met nierproblemen. De wisselwerking zou echter eerder zeldzaam voorkomen.

   Ik ben echter geen dokter en dit is een vraag voor uw dokter. Nierinsufficiëntie kan namelijk veel verschillende oorzaken hebben. En wat bij de ene oorzaak belangrijk is, is verwaarloosbaar bij een andere. Alleen uw eigen huisarts kan hier goed advies in geven.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden