Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Bewaarmiddelen > Stabilisatoren > E523 aluminiumammoniumsulfaat

E523 aluminiumammoniumsulfaat

woensdag 31 maart 2004, door wim

Synthetisch voedingsadditief.

2 Berichten

 • E523 aluminiumammoniumsulfaat en andere aluminiumzouten Le 16 december 2008 à 12:38, door Alzheimer

  Aluminiumzouten in onze voeding kunnen een belangrijke oorzaak betekenen in de de ziekte van Alzheimer.
  Recent nog bevestigd door prof Dr I Elmadfa van de univ van Wenen. NMR=MRI scans zouden aantonen dat aluminium-ophoping paraproteïnen vormt die hersenvernietigers zijn. Waarom tolereert de overheid nog E 520, 521,522, 523, 541, 558, 559?

  Beantwoord dit bericht

  • E523 aluminiumammoniumsulfaat en andere aluminiumzouten Le 16 december 2008 à 17:11, door wim

   E523 komt voor zover ik weet alleen voor in de zilveren kogeltjes die je wel eens op gebak ziet. Verder wordt het niet gebruikt in voeding, dus kan het ook makkelijk onder de radar van de overheid blijven.

   Ook de andere aluminiumzouten worden nauwelijks nog gebruikt, vnl. omdat ze relatief duur zijn en niet eens zo goed werken. En daar waar ze nog gebruikt worden, zijn hooguit nog net detecteerbare resten aanwezig in bv. bier.

   E558 (bentoniet) is zelfs in biologische voeding toegelaten omdat het een natuurlijke stof is.

   Ik begrijp ook de hele hetze tegen aluminium niet zo goed. De meeste aluminiumzouten komen ook van nature in heel lage concentraties in voeding voor. Dan heeft het niet zoveel zin dat de overheid ze gaat verbieden en daardoor de industrie mogelijk verplicht andere, synthetische stoffen te gaan gebruiken.

   Volgens dit bericht van de BBC zou men dan weer ontdekt hebben dat vetzuren de oorzaak zijn en dat klinkt voor mij al heel wat aannemelijker. Een andere studie duidt dan weer op een cytokine (Alpha TNF) als oorzaak. Mogelijk zijn al die dingen betrokken bij het veroorzaken van Alzheimer en dan mogen we de genetische component niet vergeten. Zelfs een positieve reactie op een placebo zou genetisch zijn.

   Het kan dus ook voor de specialisten van de overheid geen makkelijke zaak zijn om zomaar lukraak wat stoffen te gaan verbieden, zeker als dat mogelijk tot ergere kwalen lijdt.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden