Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Smaakversterkers > Zoetmiddelen > E640 glycine

E640 glycine

woensdag 31 maart 2004, door wim

Glycine is een klein aminozuur en wordt ook wel lijmzoet genoemd. Dit voedingsadditief is een groepje van een aminoazijnzuur, het zout ervan en het aminozuur glycine zelf.

Als primair aminozuur is het betrokken bij de werking van het zenuwstelsel en is dus op zich ook al in je lichaam aanwezig.

Er zijn zelfs al ettelijke claims geweest als zouden wetenschappers dit aminozuur al in de ruimte waargenomen hebben door sprectraalanalyse. Geen enkele van deze claims bleek echter de toets te kunnen doorstaan.

Het wordt meestal gemaakt van slachtafval en is dus natuurlijk. Er is ook synthetische glycine, maar die is duurder.

Glycine wordt gebruikt als voedingsbron voor gist bij de broodbereiding en als broodverbeteraar, maar ook als algemene smaakversterker. Zoals de "lijm" in de naam al suggereert, wordt het ook ingezet als bindmiddel en structuurverbeteraar.

Door het brede toepassingsgebied van glycine vindt je het in heel veel voeding, van gebak en brood over sauzen, vlees- en visbereidingen tot in dessertjes toe.

De ADI is 5 mg per Kg lichaamsgewicht per dag.

Dit artikel beantwoorden