Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Smaakversterkers > Zoetmiddelen > E951 aspartaam

E951 aspartaam

woensdag 31 maart 2004, door wim

Aspartaam is een kunstmatig industrieel zoetmiddel dat bedoeld is om suiker te vervangen. Het is de opvolger van sacharine dat afgevoerd werd nadat duidelijk werd dat het produkt mogelijk kankerverwekkend is.

Het is een synthese van twee aminozuren met een methanolgroep die door je lichaam als een eiwit gezien wordt. Het is tot tweehonderd keer zoeter dan bietsuiker en daardoor levert het nauwelijks caloriën op. De smaak is vrij neutraal zoet, zonder bijsmaak, maar ook zonder enige diepte.

Aspartaam mag niet verwarmd worden! Bij verwarmen ontstaan stoffen waarvan geen twijfel is dat ze schadelijk zijn. Dat is dan ook één van de grote gevaren ervan. Dit zou eigenlijk in grote letters op elk "light" product moeten staan, maar jammer genoeg ligt de graag-magere-consument daar niet wakker van. Verwarmen betekent niet eens heel heet; reeds bij 45 graden celsius is dat proces zeer actief. Een flesje cola in de auto in de zomer haalt die temperatuur makkelijk. Het afbraakproduct diketopiperazine bv. is kankerverwekkend.

Ondertussen weten we dat Aspartaam vermoedelijk ook verdacht is bij lagere temperaturen. Zo zou je van Aspartaam dik worden. Niet omdat het zoveel caloriën bevat, maar omdat het de zin in zoet zou stimuleren door het stop-signaal van de hersenen te onderdrukken. Je drinkt dus een light-limonade en vervolgens krijg je nog meer zin in suiker.

Bovendien misleidt de industrie de consument door te beweren dat Aspartaam goed zou zijn voor mensen met een te lage bloedsuikerspiegel. Voor deze mensen is Aspartaam mogelijk levensgevaarlijk. Ook mensen met phenyl-keton-urie (PKU) moeten aspartaam volledig mijden. Daarom is het verplicht dat de aanwezigheid van aspartaam op de verpakking gemeld wordt. Vaak is dit door het volgende "bevat een bron van fenylanaline". Op zich is er niks mis met fenylanaline, het is zelfs een broodnodig essentieel aminozuur, maar mensen met PKU missen het enzym fenylalaninehydroxylase dat fenylanaline hoort af te breken. Teveel fenylanaline leidt tot zwakzinnigheid.

Ondertussen is fenylanaline opgepikt door de supplementen sector. Zowel om te vermageren als om spieren te kweken. Volgens de enen vormt het serotonine, volgens de anderen breekt het juist serotonine af. Maar allemaal willen ze je centen...

Merkwaardig is ook de hetze tussen voor- en tegenstanders van aspartaam zelf. Deze ruzie draait niet om wetenschap of gezondheid, maar wel tussen een beetje vreemd soort geloof dat aspartaam rotslecht is en het cynisme van de producent van het goedje. Dat cynisme gaat wel erg ver.

Nieuwe synthetische zoetmiddelen met vergelijkbare testresultaten als aspartaam, zijn allemaal afgekeurd. Dat toont de evolutie van de kennis op dat gebied, maar het toont ook de serieuze drukkingskracht die sinds de ontdekking in 1965 in stelling werd gebracht door de producent.

Er zou ook een "hittebestendige" versie van aspartaam bestaan. Voor zover ik weet, is die echter niet in de handel. Mogelijk heeft de hele heisa rond aspartaam de producent doen besluiten deze niet op de markt te brengen. Overigens verkocht Monsanto, de bedenker van aspartaam zijn hele "sweetener" afdeling al in 2000. De nieuwe eigenaar, Nutrasweet beweert op hun website koudweg dat aspartaam geschikt is voor bakken. Er zou alleen wat verlies van zoetheid zijn. NOTA 15/12/15: door een database error bij de Nutrasweet host, is het artikel niet meer beschikbaar.

Gelukkig is het patent op aspartaam verlopen sinds 2005. Wordt het alitaam of neotaam? Of gaan ze eindelijk beseffen dat we al lang stevia hebben?

De Japanse multinational Ajinomoto, gespecialiseerd in voedingsadditieven hernoemde het Aminosweet. En dat probeerden ze te marketen onder het motto "natuurlijk". Het spreekt vanzelf dat aspartaam nog steeds niet natuurlijk is.
NOTA 15/12/15: de Ajinomoto website levert alleen nog een grijze pagina.

1 Bericht

  • E951 aspartaam Le 10 februari 2009 à 00:15, door wim

    Een Nederlander met genoeg haar op z’n tanden en kennis van statistiek heeft de test opnieuw gedaan en het resultaat is niet mals. 37% van de vrouwelijke ratten had tumoren...

    Meer bij Aspartaam.nl

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden