Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > E953 Isomalt

E953 Isomalt

vrijdag 10 juni 2016, door wim

Isomalt is een suiker vervanger. Scheikundig is het een polyol of suiker alcohol met de helft van de calorische waarde van gewone suiker. Het is een mengsel van twee disachariden (suikers die uit precies twee met elkaar verbonden monosachariden bestaan). In tegenstelling tot xylitol en erythritol heeft het bijna geen verkoelend effect.

De stof veroorzaakt ook geen tandbederf en verhoogt de bloedsuikerspiegel veel minder.

Naargelang je darmflora kan isomalt leiden tot gasvorming en diarree. Daardoor is de aanbevolen dagelijkse consumptie hoeveelheid beperkt tot 50 g voor volwassenen en 25 g voor kinderen.

Het wordt voornamelijk gebruikt in snoep en desserts. Het voordeel ten opzichte van gewone suiker is dat isomalt niet zo snel kristalliseert. Daardoor is het toepassingsgebied veel ruimer.

Doordat het geen eigen geur heeft, is het ook makkelijk verenigbaar met andere ingrediënten. In tegenstelling tot suiker, karameliseert het niet makkelijk, maar er zijn wel kant-en-klare karamel-achtige bereidingen in de handel.

Ook suikersculpturen worden vaak met isomalt gemaakt.

Isomalt is goedgekeurd voor voeding in de EU.

Dit artikel beantwoorden