Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Smaakversterkers > Zoetmiddelen > E967 xylitol

E967 xylitol

woensdag 31 maart 2004, door wim

Xylitol, een polysaccharide, komt van nature in sommige fruit en groenten voor. Veel gewassen leveren xylitol. Het komt voor in groenten (waaronder bloemkool) en in vruchten (waaronder pruimen, aardbeien, frambozen), waarvan tot 1% van het droge gewicht xylitol is.

Industriële productie begint van xylan (een hemicellulose) uit hout of maïskolven, die wordt gehydrolyseerd tot xylose en dan katalytisch gehydrogeneerd tot xylitol.

Scheikundig gezien is het een alcoholsuiker, die veel in snoep gebruikt wordt als zoetstof. Het wordt minder in een zuur omgezet dan gewone suiker en bederft dus minder snel je gebit. Een overdreven consumptie kan wel tot diarree leiden omdat het ook water aan je darmen ontrekt en zo de darmflora ontregelt.

Doordat het bij oplossen in water warmte aan zijn omgeving onttrekt, geeft het een fris gevoel en het wordt dus vooral in kauwgom en muntjes toegepast. De zoetkracht is ongeveer gelijk aan suiker en de smaak is zeer neutraal zoet.

Xylitol is dodelijk giftig voor honden.

2 Berichten

  • E967 xylitol Le 18 februari 2012 à 23:39

    Xylitol is bij mijn weten niet synthetisch maar wordt gemaakt van berkenschors. Xylitol is ook niet lichaamsvreemd omdat het soms door het lichaam zelf ook wordt aangemaakt.

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden