Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Smaakversterkers > Zoetmiddelen > E967 xylitol
woensdag 31 maart 2004, door
Xylitol, een polysaccharide, komt van nature in sommige fruit en groenten voor. Veel gewassen leveren xylitol. Het komt voor in groenten (waaronder bloemkool) en in vruchten (waaronder pruimen, aardbeien, frambozen), waarvan tot 1% van het droge gewicht xylitol is.
Industriële productie begint van xylan (een hemicellulose) uit hout of maïskolven, die wordt gehydrolyseerd tot xylose en dan katalytisch gehydrogeneerd tot xylitol.
Scheikundig gezien is het een alcoholsuiker, die veel in snoep gebruikt wordt als zoetstof. Het wordt minder in een zuur omgezet dan gewone suiker en bederft dus minder snel je gebit. Een overdreven consumptie kan wel tot diarree leiden omdat het ook water aan je darmen ontrekt en zo de darmflora ontregelt.
Doordat het bij oplossen in water warmte aan zijn omgeving onttrekt, geeft het een fris gevoel en het wordt dus vooral in kauwgom en muntjes toegepast. De zoetkracht is ongeveer gelijk aan suiker en de smaak is zeer neutraal zoet.
Xylitol is dodelijk giftig voor honden.
2 Berichten