Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Paddenstoelen > Wilde paddenstoelen > Eekhoorntjesbrood, Porcini, Cépes [Boletus edulis]

Eekhoorntjesbrood, Porcini, Cépes [Boletus edulis]

De prins van de zwammen

vrijdag 21 mei 2004, door wim

Persoonlijk vind ik dit de lekkerste. Ze zijn ook betrekkelijk makkelijk te koop; zowel gedroogd als (in het zeizoen) vers kan je ze vinden in speciaalzaken, maar soms ook in de supermarkt.

Eekhoorntjesbrood is groot, bronskleurig, erg lekker en kan ook door de amateur geplukt worden. Je zal ze niet makkelijk verwisselen met iets giftig of oneetbaar want de buisjes onderaan de hoed tonen duidelijk dat hij tot de boleten hoort.

Eekhoorntjesbrood

De buisjeszwammen kennen geen zwaar giftige soorten in België. De satansboleet heeft de naam giftig te zijn, maar hij wordt door sommigen gegeten. Na twintig minuten koken is de zwakke gifstof die hij bevat, verdwenen. Of een boleet na twintig minuten koken nog de moeite loont, is nog maar de vraag. Potentieel gevaarlijk is de netstelige heksenboleet Boletus luridus, want die bevat een stof, die in combinatie met alcohol zeer onprettige effecten veroorzaakt, gaande van blozen, tot hartkloppingen, hoofdpijn en ademnood. Voor zover ik weet is deze boleet hier echter zeldzaam.

Het seizoen loopt grofweg van half augustus tot oktober, maar zoals bij alle paddenstoelen varieert het met het weer.

1 Bericht

  • Eekhoorntjesbrood, Porcini, Cépes [Boletus edulis] Le 17 september 2014 à 15:36, door wim

    De helft van alle Eekhoorntjesbrood of Porcini in Italië zijn van Chinese herkomst. Er blijkt heel wat Boletus aureus, of Fluwelen boleet tussen de Boletus edulis te zitten.

    De onderzoekers (Bryn T.M. Dentinger​ en Laura M. Suz) kochten gewoon een pakje gedroogde poricini in Londen in een heel gewone kruidenierszaak. Daar bleken drie voor de wetenschap onbekende soorten tussen te zitten.

    Dat verwondert ook niet erg: mogelijk is nog maar 1% van alle zwammen in kaart gebracht.

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden