Homepagina > Ingrediënten > Vlees > Gevogelte > Eend [Anas platyrrynchos]

Eend [Anas platyrrynchos]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Zeer lekker, zeer vlot verkrijgbaar, betaalbaar, maar jammer genoeg nogal vet. Heb je echter een goed, aangepast recept, dan is dit mijn persoonlijke top qua gevogelte! Eend moet rozig tot rood gebakken worden, liefst aan het karkas. De bouten gaar je apart nog wat na, want die mogen gaar zijn, anders zijn ze taai.

Van een eend kan je de borst (de "Magret de canard") apart kopen, maar de boutjes dikwijls niet. De magret is dan ook veruit ’t lekkerste, zeker als je ’m nog enigszins rood mag bakken voor je gasten. Eendeborst wordt ook gerookt verkocht en dat is heerlijk voor bij een voorgerechtje of een slaatje.

Eendebouten kan je ook geconfijt kopen. Dat is een Franse specialiteit uit o.a. de Dordogne, maar ook in Duitsland wordt eend geconfijt.

Eendeneieren worden gegeten, maar zijn niet overal te koop. Ze moeten minstens twintig minuten gekookt worden, vanwege het risico op botulisme. Ze smaken traanachtig en zijn veel sterker van smaak dan kippeneieren.

Van wilde eend zijn de boutjes nog taaier en die worden dan ook bijna altijd geconfijt. Ook de lever en de maagjes zijn erg lekker. Wilde eenden zijn ook veel magerder en kleiner dan gekweekte.

Dit artikel beantwoorden