Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Noten > Eikels [Quercus spp]

Eikels [Quercus spp]

zondag 23 oktober 2005, door wim

Eikels zijn eetbaar, maar met de eikels van hier in ’t bos zou je spijsverteringsstelsel heel veel moeite hebben door het hoge gehalte aan looizuur. Er zijn een kleine 500 soorten eik, maar er is er maar één die als Truffel Eik door ’t leven gaat: de Quercus robar of Engelse eik.

Eikel

In tijden van hongersnood werd die vaak gegeten in Europa, er werd zelfs brood mee gebakken. De overdaad aan tannine werd verwijderd door weken en spoelen met water, of door reduceren met behulp van houtas. Eiken werden ook als magische bomen gezien en een eikel bij je dragen beschermde tegen ziekte en ongeluk.

Er wordt nog steeds instantkoffie gemaakt van geroosterde eikels, net zoals van chicorei en ooit van haverwortel en pastinaak.

Van eikels kan je, net als van kastanjes puree maken. Je kan eikels ook roosteren, maar dan heb je eikels nodig van de soorten die op één jaar rijpen. De soorten die in twee jaar rijpen, bevatten teveel tannine.

En in Korea is eikelbloem een nationaal begrip. Dotori mukgaru en dotorimuk zijn de namen voor de bloem en één van de nationale schotels in Korea.

"Eetbare" soorten zijn:

- Amaril Eik Q. emoryi
- Californische Witte Eik Q. lobata
- Chinquapin Eik Q. prinoides
- Kastanje Eik Q. prinus
- Post Eik Q. stellata
- Steeneik Q. ilex
- Witte Eik Q. macrocarpa
- Witte Moeraseik bicolor of Q. michauxii

Dit artikel beantwoorden