Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Groenten > Erwten pudding

Erwten pudding

dinsdag 10 november 2009, door wim

Deze zeer ouderwetse erwtenpudding staat nu alleen nog in het Verenigd Koninkrijk af en toe op het menu. Maar ook in Vlaanderen werd het vroeger gegeten. Het was dan niet direct volksvoedsel, maar eerder iets dat bij de gegoede burgerij op tafel kwam bij feesten.

Ingrediënten

- 250 g droge spliterwten
- 300 ml blanke fond
- 1 kleine ui
- 1 bouquet garni
- 1 ei
- boter
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Voorbereiding

Zet de erwten een dag op voorhand te weken. Voor je begint te koken, laat je ze uitlekken. Maak de ui schoon en hak heel fijn.

Bereiding

Smelt de boter in een pot met dikke bodem. Laat de gehakte ui een tiental minuten glaceren zonder te bruinen. Voeg het bouquet garni toe en kruid flink met peper en zout. Laat onder dekel nog een vijftal minuten trekken op je laagste vuur. Voeg dan de erwten toe, verwarm ze al roerend zodat ze goed gemengd zijn met de ui.

Zet het vuur hoog, doe de bouillon erover en breng af en toe roerend aan de kook. Laat onder deksel op laag vuur ongeveer een uur pruttelen. Roer af en toe om te controleren of de pot niet aanzet.

Pureer de erwten met de mixer of in de blender. Klop het ei met een lepel water los. Voeg het ei toe en roer flink. Serveer zo, warm, of...

Vroeger werd vervolgens de puree in een ingevette en met bloem bestoven linnen doek in een kom gestort, goed vastgebonden en nog eens een uur gekookt. Dan krijg je een stijve erwtenpuree die ook koud kan gegeten worden en in plakjes gesneden.

Serveer bij geroosterd vlees, wild of gevogelte.

Dit artikel beantwoorden