Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Peulvruchten > Erwtjes [Psium sativum spp]

Erwtjes [Psium sativum spp]

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Erwtjes worden vers alleen in de peul aangeboden. je moet ze dan zelf doppen. Maar ook in de diepvriesafdeling van de supermarkt kan je ze gedopt vinden en deze hebben de voorkeur boven de ingeblikte. Overigens kan je verse erwtjes ook gewoon in de peul koken. Eens ze gaar zijn, splijten de peulen open en komen bovendrijven. Je kan ze dan gewoon afscheppen.

Erwtjes in de peul

Erwtjes worden geblancheerd, of kort gestoofd met een gesnipperd uitje of sjalotje. Onvolgroeide, jonge erwtenpeultjes noemt men sluimerwten, peultjes of "mange-tout". Ze worden in hun geheel klaargemaakt en zijn erg lekker.

Ook reukerwten zijn eetbaar.

En "veldbonenbloem" of "veldbomenmeel" is ook van erwtjes gemaakt. Daar waar gewone erwtjes jong, groen en onrijp geoogst worden, laat men "veldbonen" uitrijpen tot ze grijsgeel en droog zijn. Dan worden ze vermalen. Eigenlijk is dit veevoer, maar de handel in bakkerij grondstoffen verkoopt het als goedkope vervanger voor sojameel.

Dit artikel beantwoorden